Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Documentaire over dansers met een lichamelijke beperking

23 augustus 2023 Redactie Klik Geen reacties

Het regisseursechtpaar Jos de Putter en Clara van Gool bezochten op uitnodiging een voorstelling van danscollectief Liant la Troca uit Barcelona, waarvan een deel van de dansers een fysieke beperking heeft. Beiden waren na afloop diep ontroerd en ze besloten een documentaire over dit collectief te maken: A Way to B.

Het was de eerste keer dat het duo een film van begin tot eind samen regisseerden en volgens De Putter had dat ook niet anders gekund. Hij houdt zelf van statische, saaie shots met weinig actie, terwijl Van Gool films maakt over de relatie tussen camera en lichaam, waarbij de camera zelf onderdeel is van de dans. Die twee stijlen komen mooi samen in de 2Doc A Way to B die de EO op 13 augustus uitzond. A Way to B is online terug te kijken.

Met de film wil het regisseursduo uitdragen dat ook vanuit imperfectie iets moois kan ontstaan, als tegenhanger van de beeldcultuur – vooral op social media – die tegenwoordig alleen nog maar perfecte plaatjes laat zien. Daarnaast hopen ze dat hun documentaire de vooroordelen over mensen met een beperking laat verdwijnen. De Putter haalt als voorbeeld danser Desi aan, die naast spasmen ook spraakproblemen heeft. Veel mensen nemen dan aan dat zij ook een verstandelijke beperking heeft, terwijl dat niet het geval is.  |

De 2Doc A Way to B duurt 58 minuten, kijk voor meer informatie op 2doc.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!