Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Diversiteit goed voor teamcreativiteit

4 oktober 2012 Door de redactie Geen reacties

Teams waarvan de leden elkaars perspectieven aannemen en elkaar feedback geven zijn creatiever en kunnen hun verschillende vaardigheden en kennis beter combineren. Dat stelt Inga Hoever in haar proefschrift Diversiteit en Creativiteit: Op zoek naar synergie. Zij onderzocht de factoren die een rol spelen in het vermogen van teams om creatieve ideeën en oplossingen te ontwikkelen. Foto Jos Lammers

Hoever promoveert vrijdag 12 oktober 2012 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ze onderzocht verschillende factoren die teams optimaal ondersteunen bij het inzetten van hun kennisgebieden in het ontwikkelen van creatieve ideeën. Het onderzoek van Hoever is met name gericht op teamdiversiteit, teamcreativiteit en communicatie- en interactiepatronen in teams.

Videotapes
Creatieve ideeën zijn in alle organisaties de fundering van innovatievermogen en de basis voor succes in veranderende omgevingen. Voor het ontwikkelen van deze ideeën is vaak een combinatie nodig van meerdere personen met verschillende kennis en vaardigheden. Op basis van een gedetailleerde analyse van videotapes van de discussies van de teams concludeert Hoever dat het aannemen van perspectieven en het geven van feedback teams creatiever maakt. Teamleden kunnen daardoor voort bouwen op elkaars ideeën en deze integreren. Teamleden kunnen daarin getraind worden, en teamleiders en managers kunnen op hun beurt de communicatieprocessen ondersteunen die de teamcreativiteit ten goede komen.

Het onderzoeksproject van Inga Hoever is verricht binnen het Erasmus Doctoral Programme in Business & Management, dat georganiseerd wordt door Erasmus Research Institute of Management (Erim). Erim is het gezamenlijke onderzoeksinstituut van de Rotterdam School of Management (RSM) en de Erasmus School of Economics (Ese) aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!