Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Discussie over te gekleurd beeld van mensen met Down

7 juni 2023 Redactie Klik Geen reacties

Upside Down, SynDROOM, Down the Road – het is slechts een greep uit de vele televisieprogramma’s over mensen met down. Eind vorig jaar barst er een discussie los over dit soort televisie. Volgens critici schetsen de programma’s een te positief beeld van het syndroom. In een uitzending van het televisieprogramma Argos Medialogica blijkt dat ook allerlei belangenverenigingen proberen de beeldvorming rond het downsyndroom te beïnvloeden.

Van ouders van kinderen met down, tot christelijke anti-abortus organisaties. Zij richten zich in hun voorlichting ook op zwangere vrouwen. Die kunnen na een prenatale test besluiten vanwege down de zwangerschap af te breken. De belangenorganisaties zeggen aanstaande ouders neutraal voor te lichten over het leven met een kind met down, maar een deel van het voorlichtingsmateriaal blijkt volgens onderzoek van Medialogica mede te zijn gefinancierd door anti-abortus organisaties.

In de uitzending van 4 juni vertellen ook ouders over wat zij vinden van de al dan niet vertekende aandacht voor mensen met het syndroom van Down. Zo vindt een ouder het positief, omdat het mensen zichtbaarder maakt. Een andere moeder is er juist door op het verkeerde been gezet, omdat haar kind zich helemaal niet zo vlot ontwikkelde als de mensen met Down die in de media te zien zijn. En een verloskundige ziet ook dat de eenzijdige beeldvorming over down een rol kan spelen bij de keuze om wel of niet een prenatale test te doen. Duidelijk wordt dat er vooral behoefte is aan een realistischer beeld, zodat mensen daarbij hun keuze op gebalanceerde informatie kunnen maken.  |

Medialogica is een programma van omroep Human. De aflevering over Downsyndroom is uitgezonden op 4 juni en online terug te kijken of via NPO Start.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!