Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Diploma voor leerlingen in voortgezet speciaal onderwijs

31 juli 2019 Door de redactie Geen reacties

Voortaan krijgen leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs een schooldiploma. Minister Slob (basis- en voortgezet onderwijs) wil daarmee leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs de erkenning geven die zij verdienen en gaat dit in de wet regelen.

Het voortgezet speciaal onderwijs is er voor leerlingen die specialistische of intensieve begeleiding nodig hebben. Bijvoorbeeld omdat zij een beperking, chronische ziekte of stoornis hebben. Ongeveer 37.500 leerlingen volgen voortgezet speciaal onderwijs.

Minister Slob: “Alle leerlingen verdienen een bekroning op het einde van hun middelbare schooltijd. Daarom gaan we ervoor zorgen dat ook leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs voortaan een schooldiploma krijgen.”

Schooldiploma
Omdat in de profielen dagbesteding en arbeid van het voortgezet speciaal onderwijs geen eindexamen wordt afgenomen, gaat het om een schooldiploma. De minister gaat de wet zo snel mogelijk invoeren. Waarschijnlijk lukt dit vanaf schooljaar 2021-2022.

De wetswijziging geldt niet voor alle leerlingen op het voortgezet speciaal onderwijs. Er zijn ook leerlingen die op een school voor voortgezet speciaal onderwijs een vmbo-opleiding, havo of vwo volgen. Zij krijgen op het einde van hun schooltijd het diploma dat daarbij hoort.

Praktijkonderwijs
Door deze wetswijziging krijgen voortaan alle leerlingen op het voortgezet onderwijs een diploma. Eerder kondigde de minister aan dat ook leerlingen in het praktijkonderwijs in het vervolg een schooldiploma krijgen. Het praktijkonderwijs is bedoeld voor leerlingen waarvoor het vmbo te zwaar is.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!

klik_podcast_banner_vierkant.jpg