Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Digitale verhalenbundel over technologie in de gehandicaptenzorg

9 mei 2019 Door de redactie Geen reacties

Mensen met een verstandelijke beperking kunnen met de inzet van e-health een veiliger, vrijer, gezonder of leuker leven hebben. Dat wordt pas echt duidelijk wanneer je ze daarover zelf aan het woord laat. Zorgorganisatie Dichterbij deed dat en heeft deze verhalen gebundeld in het digitale magazine Dichterbij Jou.

De verhalen in het magazine zijn gerubriceerd in negen thema’s:

  1. Communicatie
  2. Leren en ontwikkelen
  3. Structuur
  4. Leren door Experimenteren
  5. Bewegen
  6. Zelfredzaamheid
  7. Gezondheid
  8. Beleven, spelen en contact
  9. Zorg op afstand


Onder elk thema zijn meerdere verhalen (in tekst of via video) te bekijken. Het magazine is bedoeld als inspiratiebron voor cliënten, medewerkers en verwanten binnen en buiten Dichterbij. Zo kunnen zij zien wat technologische middelen kunnen toevoegen aan het leven van een cliënt. “De verhalen in het magazine bewijzen dat e-health een verschil kan maken in het leven van mensen met een verstandelijke beperking”, zegt programmamanager e-health Miranda van Berlo. “Dat is zó mooi om te zien. Daarom is het goed dat steeds meer zorgmedewerkers technologie inzetten.”

Beeldbellen
Wie het digitale magazine online doorbladert, maakt kennis met onder meer Willemien die zelf de regie kan voeren als ze contact wil met haar zus Dora. Dan pakt ze de iPad en klikt ze het Facetime-symbool aan. Gewoon bellen lukt niet, want Willemien praat moeilijk en hoort slecht. Door beeldbellen is het contact wel mogelijk. Ze kijkt dan goed naar de mond van haar zus en Dora praat rustig, duidelijk en articuleert goed.

Gps-tracker
Of lees hoe een gps-tracker het voor Truus veiliger maakt om haar wandeltochten door Uden en omgeving voort te zetten. Truus is 74 en wandelt elke dag, van vroeg tot laat, en het liefst alleen. Maar ze is inmiddels een paar keer gevallen, onder meer omdat het niet lekker ging met haar suikerspiegel; ze heeft namelijk diabetes. Gelukkig was er dan snel iemand bij haar die kon helpen. Maar haar begeleiders en familie vonden het toch geen fijn idee dat Truus in haar uppie zou blijven wandelen, want stel dat er eens niemand in de buurt is als er wat gebeurt? Nu heeft Truus een gps-tracker; een kleine knop in de vorm van een druppel die je aan een touwtje om je nek kunt hangen. Valt ze, dan kan ze de knop indrukken. Er wordt dan gebeld naar haar huis waar altijd iemand is. Als Truus niet weet waar ze is, kunnen ze via de computer de gps-coördinaten opvragen.  |

Bij Dichterbij is e-health al sinds 2016 een strategisch speerpunt. Vorig jaar besteedde Klik aandacht aan het overzicht dat Dichterbij had gemaakt van technologie in de verstandelijk gehandicaptenzorg. Destijds waren daar 400 voorbeelden verzameld, maar inmiddels zijn er al 567 e-healthtoepassingen te vinden.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!