Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Digitale complimenten geven in de gehandicaptenzorg

26 april 2021 Mariëlle Tromp Geen reacties

Het geven van complimenten kan zorgen voor veel positieve energie in je team. Maar wat is nu een leuke werkvorm om te gebruiken?  In een nieuwe serie voor Klik deelt Marielle Tromp 10 werkvormen hoe je complimenten kunt geven in je team, met in dit tweede deel de digitale complimentenregen.

Het geven van complimenten kan zorgen voor veel positieve energie in je team. In een eerder blog deelde ik hoe je met ansichtkaarten kunt zorgen voor een ComplimentenRegen in je team. Vandaag deel ik een idee met je om digitale complimenten te delen – via e-mail of WhatsApp.

Een digitale ComplimentenRegen is een mooi alternatief als je geen ansichtkaarten wilt gebruiken of als je wilt zorgen voor onmiddellijke complimenten (ook als je online vergadert).

Lees hieronder verder of beluister werkvorm #2 hier:

 

Voorbereiding digitale complimenten
Zorg ervoor dat iedereen bij het teamoverleg 3 namen krijgt van mensen om een compliment te geven. Je kunt lootjes trekken. Maar je kunt ook zelf voor een (willekeurige) indeling zorgen.

Kies een manier om de complimenten te gaan delen. Kijk goed wat past bij jullie team. Je kunt misschien gebruikmaken van e-mail, of juist van WhatsApp. Dan kan ieder zelf kiezen voor een tekst, een korte video of een voicebericht.

Uitvoering
Is het in je (online) teamoverleg zo ver dat het tijd is voor complimenten?

Deel dan eerst de 3 ingrediënten van een compliment:

  1. Wees oprecht. Dat wat je zegt is voor jou echt waar. 
  2. Benoem gedrag. Wees concreet in je compliment. 
  3. Geef een doorkijkje naar de impact. Wat betekent dit gedrag voor jullie cliënten, voor jullie team of voor jou? 


Zorg vervolgens dat iedereen drie namen krijgt. Als je op dezelfde locatie bent dan kan dat misschien op papier. Als je in een online werkoverleg zit dan kan dat via e-mail of whatsapp of door je scherm met een indeling te delen.

Plan voldoende tijd zodat iedereen de complimenten kan formuleren en delen. Spreek ook af dat als je het in deze tijd niet redt, je tóch even een berichtje stuurt dat het compliment er nog aan komt.

Na afloop
Digitale complimenten hang je niet makkelijk op het prikbord ;-). Maar het is wel heel waardevol om hier regelmatig nog even naar te kijken. Overweeg dus of je de complimenten die je zelf hebt gekregen tóch kunt printen, of zoek een andere manier om dit te bewaren.

Heb je het compliment per mail ontvangen? Maak een mapje ‘mooie mails’ in je mailbox. Zet hier het compliment in én verzamel ook toekomstige complimenten en fijne mailtjes.

Heb je het compliment via WhatsApp ontvangen? Maak een screenshot van het bericht en bewaar dit bij je foto’s onder ‘favorieten’ of in een speciaal aangemaakte map. Datzelfde geldt voor een video of een voice-bericht: zorg dat je het opslaat.

Het is fijn om regelmatig even bewust te kunnen bladeren door complimenten en fijne berichten die je hebt ontvangen.

Waarom is dit zo belangrijk?
Het zijn gekke tijden. Juist nu alles langdurig anders gaat is het heel belangrijk om te zorgen voor positieve motivatie. Het uiten van waardering aan elkaar kan daar aan bijdragen.

Als je regelmatig waardering deelt en ontvangt zorgt dat voor meer werkplezier, meer voldoening en een positieve sfeer. Het motiveert en geeft energie!

Denk hier ook eens aan op een gewone werkdag. Misschien kan je de dienst met een collega positief afsluiten door je waardering met haar te delen.

Of bedenk als je aan het mailen bent: welke positieve mail zou je nu kunnen sturen? De meeste mensen klimmen namelijk vooral in hun digitale pen als er iets niet helemaal goed gaat. Het is fijn om juist óók te mailen als er iets goed verloopt.

Beluister alle werkvormen
Dit is werkvorm 2 van 10 werkvormen. Wil je ze allemaal beluisteren? Dat kan hier:

 

Dit artikel verscheen eerder in aangepaste vorm op het blog van Mariëlle: https://vitalezorgverlener.nl/digitale-complimenten

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!