Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Digitaal spreekuur over taalproblemen

2 maart 2015 Door de redactie Geen reacties

Sinds 1 maart kunnen kinderen, jongeren, ouders en professionals met al hun vragen of zorgen over communicatie en de spraak- en taalontwikkeling terecht bij het digiTAALspreekuur van Kentalis. Doel is er samen voor te zorgen dat een kind met een taalontwikkelingsstoornis zich optimaal kan ontwikkelen.

Voorbeelden van vragen die bezorgde ouders, begeleiders en andere professionals kunnen stellen aan het digitale spreekuur:

  • Is het normaal dat mijn kind van 3 nog maar een paar verstaanbare woordjes spreekt?
  • Ik vermoed dat mijn cliënt een taalontwikkelingsstoornis heeft, klopt dat?
  • Hoe kan ik omgaan met de communicatieve beperkingen van mijn cliënt?


Slecht verstaanbaar
Begrijpt een kind anderen vaak niet of maakt hij wel erg korte zinnen? Of is het bijvoorbeeld slecht verstaanbaar, vaak boos of erg stil? Het kan dan zijn dat het kind een taalontwikkelingsstoornis (TOS) heeft. Ongeveer 7,6 procent van de bevolking heeft dit. In de hersenen van mensen met TOS wordt taal dan minder goed verwerkt. "Deze kinderen hebben heel hard specialistische behandeling nodig, het liefst zo vroeg mogelijk. Want een taalontwikkelingsstoornis beïnvloedt de hele ontwikkeling van het kind. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter je kunt voorkomen dat achterstanden op het gebied van leren en welbevinden groter worden."

Vroegbehandeling
Kentalis biedt mensen met een taalontwikkelingsstoornis onderzoek, onderwijs en zorg. Vroegsignalering en vroegbehandeling vormen een belangrijk onderdeel, maar ook als de diagnose op latere leeftijd wordt gesteld, zijn er voldoende mogelijkheden. De landelijk werkende organisatie is specialist op het gebied van diagnostiek, zorg en onderwijs voor kinderen, jongeren en volwassenen die moeite hebben met taal en spraak, mogelijk in combinatie met autisme. Of zij zijn doof, (ernstig) slechthorend of doofblind. Sommigen hebben bijkomende beperkingen, motorische problemen of een andere thuistaal. Kentalis biedt hen allerlei mogelijkheden om zich te ontwikkelen in taal en communicatie: landelijk en dichtbij huis, met als doelstelling dat zij zo goed mogelijk kunnen meedoen aan de samenleving.

Gratis
Het digiTAALspreekuur van Kentalis geeft gratis adviezen, zoals voorlichting gericht op herkenning, de gevolgen en de impact van de auditieve of communicatieve beperking. Ook kun je er een lezing, cursus of workshop aanvragen. Professionals kunnen er casuïstiek bespreken, waarbij medewerkers van Kentalis hen behandelings- en begeleidingsadviezen geven. Voor voorlichting en specialistisch advies kan er ook een afspraak worden gemaakt. Ook hieraan zijn geen kosten verbonden.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!