Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Digitaal planbord maakt mensen zelfstandiger

27 januari 2011 Door de redactie Geen reacties

  Een digitaal planbord maakt mensen met een verstandelijke beperking onafhankelijker. Ze kunnen dankzij dat hulpmiddel hun tijd en activiteiten beter organiseren, zonder dat ze daar hulp bij nodig hebben. Cliënten van De Lichtenvoorde draaien er proef mee. Anita heeft een verstandelijke beperking en woont in Oost-Gelderland, in een huis van De Lichtenvoorde.

Anita's vader maakte samen met Anita en haar begeleiders een pictogrammen-planbord met een overzicht van haar activiteiten. Daarop kan Anita in één oogopslag zien welke activiteiten en afspraken er in haar agenda staan. Dat geeft Anita rust, en ze wordt ook zelfstandiger omdat ze activiteiten en afspraken zelf kan plannen en uitvoeren, zonder dat ze daarbij begeleiding nodig heeft.

Gebruiksvriendelijk
Anita's vader wilde graag een meer gebruiksvriendelijke versie van het planbord. Dat was het begin van een digitaal planbord voor mensen met een verstandelijke beperking. Cliënten zien op het digitale planbord wanneer een medewerker aanwezig is. Het bord waarschuwt hen met zicht- en hoorbare signalen wanneer het ontbijt begint, of dat ze zich voor moeten bereiden op de komst van de taxi. Voorheen deden begeleiders dat, die kunnen hun tijd nu besteden aan meer cliëntgerichte zorg.

Regie over eigen leven
Het digitale planbord is een samenwerkingsproject van Nedap, Auger, Saxion en De Lichtenvoorde. Begeleiders voeren de activiteiten van cliënten via een centraal programma in. Deze activiteiten zijn vervolgens zichtbaar op de digitale planborden in de algemene ruimtes van groepswoningen of in de eigen kamer van cliënten. Ook familieleden van cliënten kunnen afspraken inplannen. Afgelopen november is een pilot gestart. De Lichtenvoorde heeft vanaf 2005 'technologie en zorg' als strategisch speerpunt. Technologie wordt ingezet om de zelfstandigheid van de cliënt te vergroten en hem meer regie over zijn eigen leven te geven. Het digitaal planbord is daar een voorbeeld van.

In mei 2010 besteedde Klik thematisch aandacht aan technologie in de verstandelijk gehandicaptenzorg.

Informatie over het digitale planbord bij De Lichtenvoorde.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!

Abonneren