Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Digitaal monument voor slachtoffers van geweld in de jeugdzorg

26 juli 2021 Door de redactie Geen reacties

Naar aanleiding van het rapport over geweld in de jeugdzorg (1945 – 2019) dat twee jaar geleden verscheen, is een digitaal monument opgericht: Blijvend vertellen. Hierop worden ervaringen gedeeld, ook uit de verstandelijke gehandicaptenzorg, is informatie te vinden over wat er is gebeurd en staat een overzicht van hulp en ondersteuning.

Slachtofferhulp Nederland beheert de website Blijvend vertellen. Het is een steun in de rug voor de slachtoffers van geweld in de jeugdzorg. Zij werden vaak niet geloofd en hebben door hetgeen ze meemaakten soms ernstige trauma’s die doorwerken in hun hele leven.

Ook in instellingen voor verstandelijk gehandicapten zijn kinderen het slachtoffer geworden van geweld in de jeugdzorg. Zoals Jente. Haar moeder Sjoukje vertelt in een video over hoe zij summier werden ingelicht dat Jente wellicht iets was aangedaan. Er waren vragen te over, maar antwoorden kwamen er niet. Pas jaren later werd meer duidelijk.

Op de website www.verbreekdestilte.nl/blijvendvertellen/ staat onder meer informatie over hoe je als slachtoffer een financiële tegemoetkoming van de overheid kunt aanvragen, waar je contact met lotgenoten kunt vinden en een overzicht van hulpinstanties.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!