Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Digitaal hulpje maakt moeilijke teksten begrijpelijk

5 december 2017 Door de redactie Geen reacties

Tijdens de Taalambassadeursdag die onlangs in Utrecht is gehouden, werd de jaarlijkse ABC-prijs toegekend aan IT-bedrijf Wizenoze uit Amsterdam. Wizenoze ontwikkelde een handig softwareprogramma dat het taalniveau van teksten analyseert. Zijn teksten te ingewikkeld voor laaggeletterden, dan krijg je suggesties hoe je de tekst kunt aanpassen.

De ABC-prijs wordt toegekend aan een organisatie of persoon die het gebruik van eenvoudige taal stimuleert. In het geval van Wizenoze is dat software die een content editing tool bevat die aangeeft waarom een tekst te moeilijk is. Ook geeft de tool aan hoe de tekst wel begrijpelijk wordt voor mensen die laaggeletterd zijn. Het kan voor veel instanties, zoals gemeenten en verzekeringsmaatschappijen een heel handig hulpmiddel zijn.

Sales manager Jim Paijens is blij met de prijs. “Wij zijn ontzettend vereerd dat wij door de Taalambassadeurs gekozen zijn voor de ABC-prijs. Dit motiveert ons om een nog grotere bijdrage te leveren aan het verminderen van het aantal laaggeletterden in Nederland.”

Paijens nam de prijs, een keramieken kunstwerk in de vorm van een T in ontvangst.


Verkiezingen
De Taalambassadeursdag, georganiseerd door Stichting ABC en Stichting Lezen en Schrijven, keek onder het motto ‘Kom in de stemming’ ook vooruit naar de gemeenteraadsverkiezingen die in maart worden gehouden. Uit rondetafelgesprekken kwamen naar voren dat gemeenten een duidelijke visie moeten hebben op het terugdringen van laaggeletterdheid en zorg moeten dragen voor kwalitatief goede docenten.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!