Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Digitaal heen-en-weerschriftje wint prijs

22 april 2013 Door de redactie Geen reacties

Maartje Wilke, Bouke Meulenbroeks en Esther van Sprundel, persoonlijk begeleiders van dagbehandeling Kameleon in Sint-Michielsgestel en De Kubus in Breda, hebben met hun 'digitale heen-en-weer schriftje' de Innovatieprijs van brancheorganisatie Siméa gewonnen. De prijs is ingesteld om vernieuwende praktijkinitiatieven onder de aandacht te brengen van medewerkers in onderwijs en zorg.

Ouders betrekken
De begeleidsters vonden dat het soms lastig is om ouders bij de dagbehandeling te betrekken en hen ervan te overtuigen dat de kinderen het geleerde ook thuis moeten oefenen. In de pilot 'digitaal heen-en-weer schriftje' werkten twee naschoolse dagbehandelingsgroepen een half jaar lang met een digitaal schriftje in plaats van de papieren variant. In het digitale schriftje konden medewerkers, ouders en leerkrachten in een beveiligde digitale omgeving belangrijke zaken over het kind delen. Ook een logopedist, ergotherapeut of andere betrokkenen konden het schriftje lezen en erin schrijven.

Foto's
In het schriftje staat beschreven hoe een kind die dag heeft gewerkt aan een doel, hoe het ging in de klas en hoe het weekend thuis verliep. Ook kunnen er foto's worden gedeeld. Foto's helpen ouders en kind om de afgelopen dag bespreken. Ieder kind heeft in het digitale schriftje een algemene (groeps)omgeving en een individueel gedeelte.

De proef is onderdeel van het project 'Zorg op afstand' van Koninklijke Kentalis. In dit project wordt met elektronische zorg geëxperimenteerd op de werkvloer.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!