Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Digitaal bezoek bij mensen met een verstandelijke beperking

12 januari 2022 Door de redactie Geen reacties

Fysiek bezoek is sinds de komst van corona niet vanzelfsprekend meer. Digitaal bezoek is echter wel mogelijk, maar hoe pak je dit het beste aan bij personen met een EMB? Daar is onderzoek naar gedaan met als resultaat een aantal eindproducten ter ondersteuning.

Het onderzoek is gedaan binnen het onderzoeksproject Digitaal op Bezoek. Er is gekeken wat de mogelijkheden van digitaal contact zijn met en voor mensen met een verstandelijke beperking (waaronder zij met een ernstig meervoudige beperking). Het heeft flink wat opgeleverd:
- handreiking
- website
- factsheet
- animatievideo’s.
Duidelijk wordt dat het meer is dan beeldbellen (denk aan het sturen van filmpjes of spraakberichten via WhatsApp) en ook dat er heel veel mogelijk is om te doen: naast even kletsen kun je bijvoorbeeld samen foto’s kijken of een verhaaltje voorlezen. Je kunt zelfs iemand helpen bij het uitkiezen van kleding of bij het lezen van een brief.

Je vindt de producten op de website van het Kennisplein Gehandicaptenzorg.

Visie
Deze eindproducten zijn bedoeld voor zorgprofessionals, naasten en mensen met een beperking, maar ook beleidsmakers en managers kunnen ze gebruiken om te komen tot een visie op digitaal bezoek. De eindproducten bieden onder meer informatie over wat je kunt doen tijdens een digitaal bezoek, wat je nodig hebt om zo’n bezoek te organiseren en hoe je dit het best kunt ondersteunen.

Online bijeenkomst
Op 20 januari is er van 16.00 tot circa 17.00 uur een gratis online bijeenkomst over het thema. Je krijgt hier informatie en inspiratie over digitaal contact bij mensen met een beperking. Je kunt er ook vragen stellen. Schrijf je gratis in voor bijeenkomst ‘Digitaal op bezoek: een kwestie van doen!

Over het onderzoek
De Academische Werkplaats Viveon, de Academische Werkplaats Bartiméus - VU, de Academische Werkplaats EMB, de Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking (Tranzo, Tilburg University) en cliëntenorganisatie KansPlus voerden het onderzoek Digitaal op Bezoek uit. Ook Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland Vilans en Universiteit Twente zijn betrokken bij dit project dat onderdeel is van het COVID-programma van ZonMw.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!