Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Digidoeboek combineert digitale dagbesteding en warm contact

9 februari 2022 Door de redactie Geen reacties

Tijdens de allereerste lockdown, toen alle dagbestedingslocaties dicht moesten, is voor het eerst massaal gebruikgemaakt van digitale tools om contact en dagbesteding op afstand mogelijk te maken. Maar hoe kan dit virtuele contact zo warm mogelijk verlopen? Vilans onderzocht dit en komt nu met het Digidoeboek.

Het landelijke kenniscentrum voor de langdurige zorg bracht verschillende zorgorganisaties bij elkaar, zowel fysiek als online. Zij deelden hun ervaringen met digitale dagbesteding – zoals het werken met een VR-bril - en warm contact en deden daarbij ook inspiratie op. Ook gingen ze aan de slag met met verschillende uitprobeerboxen. Daarin zaten onder meer een speaker, een webcam, een knuffelarm en een geluidsband die trillingen geeft op het ritme van muziek. De lessen en praktijkervaringen zijn gebundeld in het te downloaden Digidoeboek (pdf).

Dit doeboek geeft niet alleen tips, maar benadrukt eveneens het belang van een visie op digitale dagbesteding. Daar geeft het boekje ook uitleg over, met punten waar je aan moet denken. Verder krijg je uitleg over digitale activiteiten voor verschillende doelgroepen (extramuraal – intramuraal, ouderenzorg, EMB) en de ervaringen (zowel positief als negatief) met de uitprobeerboxen.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!