Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Dienstverleners helpen zelfs in stressvolle situaties

28 januari 2015 Door de redactie Geen reacties

Publieke dienstverleners, zoals verpleegkundigen, docenten, maatschappelijk werkers, en politieagenten blijven ook in stressvolle situaties cliënten helpen. Veel dienstverleners gaan daarin zelfs vrij ver. Dit blijkt uit onderzoek van onder meer bestuurskundige Lars Tummers van de Erasmus Universiteit Rotterdam naar de manier waarop publieke dienstverleners omgaan met stress tijdens hun werk.

Voor publieke dienstverleners is de werkdruk vaak hoog. Ook is er een zware emotionele belasting. Zo krijgen zorgmedewerkers te maken met moeilijke patiënten, sterfgevallen en zieke kinderen. Politieagenten en ambulancemedewerkers staan soms pal tegenover agressieve burgers.

Bezuinigingen
Daarnaast werken te veel bureaucratie, bezuinigingen en onzekerheid over je baan stressverhogend. De onderzoekers presenteren een nieuw model om 'copingstijlen' van publieke professionals met stressvolle situaties te begrijpen. Ze richten zich specifiek op copingstijlen van dienstverleners die direct effect hebben op burgers

Meebewegen
Lars Tummers en zijn collega's ontwikkelden een nieuw model met drie 'families' van coping:

  • 'meebewegen' met burgers,
  • 'wegbewegen'
  • en 'tegenbewegen'.

Tummers: "Onder meebewegen vallen strategieën die positief zijn voor burgers. Een voorbeeld is overwerken. Tot meebewegen behoort ook creatief omgaan met de regels, bijvoorbeeld ervoor zorgen dat een patiënt in een hogere zorgzwaartecategorie valt waarmee hij beter is geholpen."

Tegenbewegen
Anders is dat bij weg- en tegenbewegen. Bij bijvoorbeeld tegenbewegen zoekt de dienstverlener de confrontatie. Tummers: "Ze kunnen bijvoorbeeld heel strikt de regels handhaven. We kennen allemaal het beeld van de ambtenaar die geen duimbreed toegeeft en alleen maar kijkt naar verwijst naar de regels."

Uitputting door overwerken
De studie laat zien dat –tegen het stereotype beeld van de 'starre' publieke medewerker in – veel dienstverleners in stressvolle situaties meebewegen met burgers. Tummers: "We zagen zelfs voorbeelden van maatschappelijk werkers en docenten die hun eigen geld uitgaven om klanten te helpen." Ook werken veel publieke dienstverleners over. Dat is vaak in eerste instantie goed voor burgers (zij krijgen bijvoorbeeld meer zorg), maar niet altijd voor medewerkers. Ook kan het kwalijke effecten hebben op de lange termijn. Overwerk kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat er dienstverleners uitgeput raken.

Lees meer op de site van de Erasmus universiteit

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!