Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Dieet helpt sommige autistische kinderen

8 maart 2012 Door de redactie Geen reacties

Een gluten- en caseïne-vrij dieet kan bij sommige autistische kinderen leiden tot een betere lichamelijke conditie en beter gedrag. Tot die bevinding komen Amerikaanse onderzoekers na een onderzoek onder ouders.

Veel kinderen met een autistische stoornis hebben ook problemen met hun voedselverwerking. Verondersteld wordt dat gluten (groep eiwitten in granen) en caseïne (zit in melk) lichamelijke reacties en gedragsproblemen kunnen veroorzaken.

Het onderzoeksteam van het Penn state college of medicine ondervroeg 387 ouders en opvoeders van kinderen met autistische stoornissen naar maag/darmproblemen of voedselallergie, en naar het effect van een gluten- en caseïnevrij dieet op de problemen van de kinderen. Ze concluderen uit de antwoorden dat een dergelijk dieet effect heeft op het autistische gedrag, de lichamelijke symptomen en op het sociale gedrag van de kinderen uit de onderzoeksgroep die aan maag/darmstoornissen lijden. Bij autistische kinderen die niet aan spijsverteringsstoornissen lijden had het dieet veel minder effect op het gedrag en de conditie.

Volgens het onderzoeksteam is autisme vermoedelijk meer dan alleen een neurologische aandoening, maar zijn ook het spijsverteringsstelsel en het immuunsysteem erbij betrokken. Er zijn sterke verbanden tussen het immuunsysteem en de hersenen. De meeste pijnreceptoren zitten in de darmen. Met een gluten- en caseïnevrij dieet verklein je de kans op ontstekingen en ander ongemak, wat weer effect heeft op de hersenactiviteiten. Daarmee maak je brein en lichaam ontvankelijker voor op autisme gerichte therapieën.

Als het dieet van kinderen alleen gluten- of alleen caseïnevrij was, waren de effecten minder dan wanneer beide bestanddelen uit de voeding waren verwijderd.

Hoewel er meer onderzoek nodig is, vinden de onderzoekers dat ze toch al veel aanwijzingen hebben dat een gluten- en caseïnevrij dieet sommige kinderen met autisme goed kan helpen. Maar dan moeten ouders en kind zich wel strikt en langdurig aan dat dieet houden.

Lees meer op de site van Penn state university

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!