Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Dichterbij wil 530 medewerkers ontslaan

3 oktober 2013 Door de redactie Geen reacties

Gehandicaptenorganisatie Dichterbij (Limburg, Noord-brabant, Gelderland) is van plan de komende twee jaar 530 van de 5.000 medewerkers te ontslaan. Samen bezetten die 273 volle banen. Volgens een persbericht reageert Dichterbij daarmee op veranderende regelgeving en forse bezuinigingen. Eind 2015 moeten het plan zijn uitgevoerd, dat staat in een adviesaanvraag van de raad van bestuur aan de ondernemingsraad en de cliëntenraad.

Dichterbij wil zich richten op drie werkterreinen: zorg met verblijf (intramurale zorg), zorg bij mensen thuis en specialistische zorg. De extramurale zorg (zorg die bij mensen thuis wordt geleverd) wordt vanaf 2015 ingekocht door de gemeenten. Dichterbij wil de extramurale zorg samen met externe partners gaan uitvoeren. In de specialistische zorg wil Dichterbij samenwerken met vergelijkbare organisaties. De organisatie moet eenvoudiger worden, er komt een nieuwe regio-indeling en nieuwe manier van werken. Ook zal de leiding kleiner worden en vereenvoudigen: minder afdelingen en functionarissen gaan rapporteren aan de raad van bestuur.

Natuurlijk verloop
De ontslagen treffen vooral medewerkers in de ondersteunende bedrijfsonderdelen. Het gaat hier om 140 formatieplaatsen (210 medewerkers). In de intramurale zorg komen 50 formatieplaatsen minder (125 medewerkers), bij extramurale zorg 70 formatieplaatsen minder (175 medewerkers) en bij specialistische zorg 13 formatieplaatsen minder (20 medewerkers). De verwachting is dat de personeelsvermindering in de zorg kan worden opgevangen met natuurlijk verloop. Bij de personeelsvermindering in de ondersteuning is dit slechts zeer beperkt mogelijk, volgens het persbericht.
Lees meer op de site van Dichterbij

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!