Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Dichterbij-symposium over zo gewoon mogelijk leven voor mensen met Emb+

21 juni 2017 Door de redactie Geen reacties

In Ottersum (Limburg) vindt op 23 juni het symposium ‘Buitengewoon natuurlijk’ plaats, georganiseerd door Dichterbij. Tijdens deze bijeenkomst wil de gehandicaptenzorgorganisatie laten zien hoe zij cliënten met een ernstige verstandelijke beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag een rustige en beschermde woonomgeving biedt. Een tegenbeweging van het wonen in de wijk, dat volgens Dichterbij niet voor iedereen is weggelegd.

Het draait die dag vooral om woonlocatie en dagbesteding De Ziep, die een jaar geleden opende. Het is gebouwd op het voormalige instellingsterrein van Dichterbij. Midden tussen het groen en autoluw. “De cliënten met Emb+ vinden er rust en kunnen lekker naar buiten. Er is geen verkeer dat kan zorgen voor gevaar of overprikkeling. Cliënten komen helemaal tot hun recht in deze nieuwe, beschermde, omgeving, waar gespecialiseerde begeleiders telkens zoeken naar een zo normaal mogelijk leven voor elke cliënt,” aldus regiodirecteur Jannette Booij van Dichterbij.

Beschermd wonen
Het symposium besteedt aandacht aan de aanpak die Dichterbij hanteert voor cliënten met Emb+, zoals het afbouwen van vrijheidsbeperkende maatregelen en de dagbesteding voor deze groep. Op het programma staan onder meer:

  • Sprekers (waaronder Ab Klink, oud-minister van Vws en bestuurder van Vgz)
  • Workshops die inzicht geven in thema’s rond ‘Zeer Beschermd Wonen’.


Dagvoorzitter is programmamaker Filemon Wesselink.

Locatie: h
et klooster van Maria Roepaen aan de Kleefseweg 9 in Ottersum. Inloop vanaf 09.30 uur, start om 10.30 uur, plenaire afsluiting gevolgd door een borrel om 16.10 uur.

Meer informatie over het gratis symposium is te vinden op
de website van Dichterbij.  Daar kun je je ook inschrijven.

Op 24 juni, een dag na het symposium, houdt Dichterbij op locatie De Ziep (Siebengewaldseweg 13, Ottersum) een open dag. Hier wordt het eenjarig bestaan gevierd. Download het
programmaboekje.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!