Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Diagnose autisme na scan van 15 minuten

12 augustus 2010 Door de redactie Geen reacties

In Londen hebben wetenschappers een hersenscanmethode ontwikkeld waarmee ze heel snel autisme opsporen. De medewerkers van het London institute of psychiatry zeggen dat de computer met deze scanmethode heel kleine maar cruciale aanwijzingen voor autisme vindt. Bij 90 procent van de onderzochte patiënten klopte de uitslag.

De methode is uitgeprobeerd op veertig proefpersonen (de helft met, de andere helft zonder autisme). Zij hoefden maar een kwartier in de scanner.

De opnames van hun hersens werden verwerkt in een driedimensionaal beeld, dat vervolgens in de computer werd vergeleken met beelden van normale en autistische hersens. Op die manier werden heel snel kleine maar significante verschillen gevonden.

De Britse wetenschappers moeten de methode nog verder uittesten voor hij breder kan worden ingezet. Voor de diagnose autisme is nu nog een team van experts nodig die het gedrag van de patiënt analyseren en een uitgebreide reeks dure, en voor de patiënt en zijn familie belastende onderzoeken moeten doen. De onderzoekers denken dat hun methode veel geld, tijd en stress zal schelen.

Zie www.bbc.co.uk

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!