Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Design label voor producten gemaakt door mensen met een beperking

19 april 2013 Door de redactie Geen reacties

Design-producten voor huis, tuin en keuken, speciaal ontworpen om te kunnen worden gemaakt door mensen met een verstandelijke beperking. Donderdag 18 april lanceerde stichting Zodiezijn het nieuwe label Mooi door mij. De eerste collectie werd feestelijk gepresenteerd in de Almeerse studio waar Paul de Leeuw zijn shows maakt.

Stichting Zodiezijn is een samenwerkingsproject van een aantal gehandicaptenzorgorganisaties. Margriet Knook is de initiatiefnemer. Zij vraagt aan ontwerpers om bijzondere producten te verzinnen, die goed te maken zijn door mensen met een beperking. Het doel van de onafhankelijke stichting Zodiezijn is
• Aandacht en waardering genereren voor de bijzondere voorwerpen uit de ateliers en werkplaatsen
• Kennis en krachten bundelen

Afnemers
De stichting zoekt ontwerpers, helpt de ateliers om het productieproces te realiseren, en zoekt afnemers, dat zijn winkels die de producten verkopen. De opbrengst komt weer terug naar de dagbestedingsprojecten, die hem kunnen gebruiken voor deskundigheidsontwikkeling.

Aanmaakblokjes
Bij de lancering, die werd bijgewoond door tientallen medewerkers uit de deelnemende dagcentra, toonden makers de eerste collectie van 10 producten: zoals een kaars waarin je een wens kunt stoppen, een gepunnikte halsketting, korrelzeep, dennenappels die veranderd zijn in aanmaakblokjes, papieren zakken met mooie afdrukken erop van kunstenaars uit de ateliers. De zakken zijn bedoeld als papierverzamelaars. De kleuren van de verschillende producten zijn op elkaar afgestemd, en de verpakking – alles duurzaam – is duidelijk herkenbaar en draagt het stempel van het nieuwe label: Mooi door mij.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!