Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Dementie vaststellen bij mensen met een verstandelijke beperking

30 maart 2022 Door de redactie Geen reacties

Hoe stel je dementie vast bij mensen met een verstandelijke beperking? Vanuit het project ‘(H)erken jij dementie’ is hiervoor een handreiking ontwikkeld die orthopedagogen en psychologen kunnen gebruiken bij functionele achteruitgang of vermoedens van dementie bij mensen met een verstandelijke beperking.

‘(H)erken jij dementie’ is een landelijk project van ZonMW waarin sinds 2018 gewerkt wordt aan het verbeteren van het signaleren en vaststellen van (mogelijke) dementie bij mensen met een verstandelijke beperking. De nieuwe handreiking is hier een deelproject van en een actualisering van de eerste landelijke richtlijnen voor het vaststellen van dementie bij mensen met een verstandelijke beperking uit 2005, Dementie in beeld.

Volgens de makers is het geen wetenschappelijke richtlijn, maar een handreiking die zo goed mogelijk wil aansluiten op de dagelijkse praktijk van orthopedagogen en psychologen. De handreiking geeft handvatten voor de uitvoering van het diagnostisch proces, achtergrondinformatie over veroudering en verschillende vormen van dementie en hoe deze zichtbaar kunnen worden bij mensen met een verstandelijke beperking.

(H)erken jij dementie? Een handreiking voor psychodiagnostisch onderzoek door orthopedagogen en psychologen bij functionele achteruitgang of vermoedens van dementie bij mensen met een verstandelijke beperking. Door Arianne Uijl & Karen van de Weijer. Gratis te downloaden op het Kennisplein Gehandicaptensector. Informatie over het project Herken jij dementie is ook terug te vinden op www.herkenjijdementie.nl.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!