Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Deelnemers gezocht voor onderzoek naar ABA-therapie bij autisme

15 oktober 2023 Redactie Klik Geen reacties

In veel landen is ABA – Applied Behavior Analysis, of wel toegepaste gedragsanalyse – een veel gebruikte therapie die vooral ingezet wordt bij mensen met autisme. In Nederland gebeurt dit minder, maar ook in de verstandelijk gehandicaptenzorg wordt de therapie ingezet en neemt de belangstelling ervoor wel toe. Het Nederlands Autisme Register (NAR) is bezig met een onderzoek naar de ervaringen met ABA-therapie en zoekt hiervoor deelnemers. Aanleiding is de kritiek eerder dit jaar op de gedragstherapie.

ABA wordt in Nederland al langer aangeboden aan een relatief kleine groep kinderen met autisme en een ernstige verstandelijke beperking, zoals Pivotal Response Treatment en Discrete Trial Teaching. Dit voorjaar kwamen er klachten over ABA binnen bij het Leerlingenbelang Voortgezet Speciaal Onderwijs (LBVSO), dat de behandeling zou proberen om mensen minder autistisch te maken. Volgens de Nederlandse vereniging voor Autisme is die insteek op gedrag schadelijk voor het zelfvertrouwen. Ook stelde de NVA dat er snel alternatieven moeten komen in de zorg voor kinderen met autisme en een (ernstige) verstandelijke beperking.

Voor- en tegenstanders
Er is al langer discussie over de therapie. Tegenstanders hebben onder andere kritiek op het gebruik van straffen en belonen. ABA zou mensen leren ‘een kunstje te vertonen’ en hen gedrag laten onderdrukken of vertonen uit angst voor straf. Voorstanders stellen dat wanneer de therapie wordt gegeven door een gekwalificeerde ABA-behandelaar van die kritiekpunten geen sprake is en gedrag straffen geen onderdeel is van de behandeling.

Onderzoek

In het onderzoek van het Nederlands Autisme Register draait het om het ophalen van ervaringen met de methode, om hier beter zicht op te krijgen. Het onderzoek is opgesplitst in twee delen: focusgroepen (om ervaringen van direct betrokkenen bij ABA op te halen) en een uitgebreide enquête (ook in te vullen door mensen die niet in direct contact zijn geweest met ABA).

Wie komen in aanmerking voor deelname aan een focusgroep?

  • Volwassenen (vanaf 16 jaar) met autisme die ABA-therapie hebben gehad;
  • Ouders/verzorgers van een kind dat ABA heeft gehad;
  • Wettelijk vertegenwoordigers van een zware zorgbehoeftige volwassene met autisme die ABA heeft gehad;
  • Zorgprofessionals die vormen van ABA aanbieden.

Aanmelden voor deelname aan een focusgroep kan tot en met 22 oktober. Overigens is aanmelding geen garantie voor deelname. Mensen die buiten de boot vallen, worden wel uitgenodigd de vragenlijst in te vullen. Een oproep daarvoor komt december/januari online.

Wie niet aan de focusgroepen wil meedoen, maar wel de enquête wil invullen, kan alvast zijn e-mailadres achterlaten.

Wil je eerst meer informatie over het onderzoek van het NAR naar de ABA-therapie, en wil je weten welke vormen van therapie onder ABA vallen, kijk dan op de website van het NAR.  |

Lees ook:

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!