Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Deelnemers gezocht voor brussengame Broedels

23 november 2022 Door de redactie Geen reacties

In gezinnen met een kind dat een beperking heeft, gaat de meeste aandacht vaak naar dit kind door de extra zorgvraag. Dat is voor broertjes en zusjes soms lastig en zij kunnen zich dan weleens alleen en onbegrepen voelen. Daarom is de serious game Broedels voor deze brussen ontwikkeld in een onderzoeksproject. De eerste ervaringen met het spel zijn positief.

Het computerspel is bedoeld voor brussen in de leeftijd van 6 tot en met 9 jaar. De belangrijkste boodschap van het spel is: Jij bent niet de enige! De game kan helpen bij het leren omgaan met gedachten, gevoelens en situaties met de broer of zus met een beperking.

Het spel betrekt ook de ouders; zij vullen vragenlijsten in en krijgen een handreiking bij de game. Een van de deelnemende ouders gaf aan dat het spel zorgde voor mooi contact met het kind dat het speelde. Het gaf aanleiding om eens het gesprek met haar dochter aan te gaan over hoe het voor háár is om op te groeien in dit gezin.

De game draait om de Broedels, lieve monstertjes die in het spel dingen meemaken die brussen ook ervaren. Er zijn animaties te zien en filmpjes van andere brussen. Kinderen die het gespeeld hebben, geven aan het een leuk spel te vinden en ontdekken dat ze niet de enige zijn in een gezin met een extra zorgvraag.

Deelnemers gezocht
De onderzoekers zoeken nog deelnemers: gezinnen waarvan een van de kinderen een extra zorgvraag heeft vanwege een visuele, verstandelijke of meervoudige beperking. Geïnteresseerd? Neem dan contact op met onderzoeker Linda Messemaker-Veerman via info@brussengame.nl of 020-5983025. Kijk voor meer informatie, de trailer van het spel, en de aanmeldlink op: www.brussengame.nl.

Dit onderzoeksproject wordt uitgevoerd vanuit de Academische Werkplaats Sociale Relaties & Gehechtheid, een samenwerkingsverband tussen VU Amsterdam, Bartiméus en Ons Tweede Thuis.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!