Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

De weg naar structurele samenwerking tussen ‘wel en niet beperkt’

21 december 2016 Door de redactie Geen reacties

Het Rotterdams Centrum voor Theater (Rcth) en Pameijer zijn een samenwerking aangegaan op het gebied van kunst en cultuur. Ze zijn op weg naar De Nieuwe Instelling, waarin er structureel kunst wordt bedreven door mensen met en zonder een beperking. Stagiaires van de Hogeschool Rotterdam maakten een documentaire over de weg die het Rcth is ingeslagen.

In de documentaire vertelt de algemeen directeur van Rcth, Paul Röttger waarom hij dit project zo belangrijk vindt. Nadat hij voor het eerst heeft samengewerkt met Theater Maatwerk en Atelier Herenplaats (beide dagbestedingslocaties van Pameijer voor mensen met een verstandelijke beperking), merkte hij dat de interactie tussen mensen met en zonder beperking zowel voor de spelers als voor het publiek goed was.

Het zorgde voor acceptatie, mensen zonder beperking leerden dat mensen mét niet eng zijn, of raar. Het doel van De Nieuwe Instelling is dan ook om mensen met en zonder beperking te verenigen, voor een betere, opener samenleving. 

Inmiddels zijn al meerdere voorstellingen samen gemaakt en opgevoerd. Zowel cliënten van Pameijer die via Maatwerk of Heerenplaats aan een productie hebben meegewerkt, als mensen van Rcth, vertellen hun ervaringen.

Röttger hoopt dat de gemeente Rotterdam groen licht geeft aan De Nieuwe Instelling in de nieuwe kunstenplanperiode 2017-2020.

Bekijk de documentaire.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!