Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

De Trans wint prijs met ‘Fitness voor het slikken’ voor mensen met beperking

7 juni 2017 Door de redactie Geen reacties

Stichting De Trans uit Rolde heeft de Npgz Stimuleringsprijs 2017 gewonnen met het project ‘Fitness voor het slikken’. De prijs in de vorm van een geldbedrag wordt jaarlijks uitgereikt door het Noordelijk Platform Gehandicaptenzorg aan een van de aangesloten leden. Het doel is om de kwaliteit van bestaan in het leven van mensen met een beperking te verbeteren.

In het Expertisecentrum van De Trans is Sophia Helmhout werkzaam als logopedist. Zij toonde in 2014 aan dat bijna 50 procent van de volwassenen die gebruikmaken van 24-uurszorg lichte tot zeer ernstige slikproblemen heeft, maar behandelmogelijkheden zijn er nauwelijks. Sophia wist dat de ervaringen met biofeedback uit het programma SilverFit Rephagia in andere zorgsectoren positief zijn. Mensen met slikproblemen doen in dit programma visuele slikoefeningen via een computerspel, om hun sliktechniek te verbeteren. Dit programma is echter niet geschikt voor mensen met een  verstandelijke beperking.

Aanpassingen
Het zette Sophia aan om te onderzoeken met welke aanpassingen het programma wel te gebruiken is bij de doelgroep. Daaruit is het project ‘Fitness voor het slikken’ ontstaan.

De jury van de Npgz Stimuleringsprijs over haar initiatief: “Het idee is bijzonder en de intenties zijn innovatief. De resultaten kunnen een opmaat zijn voor brede implementatie en verdere studies. Het vinden van een behandeling voor slikproblemen bij mensen met een (vaak ernstige) verstandelijke en/of meervoudige beperking kan van wezenlijke invloed zijn op hun dagelijks welbevinden en kan een aantoonbare verbetering in de kwaliteit van leven betekenen.”


Lezing
De prijs is woensdag 7 juni uitgereikt voorafgaand aan de Npgz-lezing, die in het Gevangenismuseum in Veenhuizen plaatsvond. Sophia Helmhout heeft vlak voor de uitreiking van de Stimuleringsprijs een korte presentatie over het project gegeven.  |

Lees meer over de behandelmethode voor slikproblemen.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!