Tonnie Bieleman heeft niet aangeboren hersenletsel en is 24/7 afhankelijk van zorg. In woonlocatie de Klokkenbelt van InteraktContour vond hij dankzij technologie zijn zelfstandigheid voor een deel terug. InteraktContour nam ruim de tijd om die technologie in te voeren, niet alleen in het voortraject, maar ook in de nazorg. “En dat was hard nodig”, vertelt projectleider Nina Huijboom. | Fotografie Eljee Bergwerff
De Klokkenbelt is een woonlocatie van InteraktContour, een organisatie die zorg en ondersteuning biedt aan mensen met niet aangeboren hersenletsel. Het voormalige verzorgingshuis in Almelo is helemaal gerenoveerd en opnieuw ingericht. Daarbij is grootschalig ingezet op technologie. “We hadden daarbij drie doelen”, vertelt Nina Huijboom. “De zelfredzaamheid van cliënten vergroten, de cliëntveiligheid verhogen en tijdswinst voor de medewerkers.”
InteraktContour wilde niet zomaar alle mogelijke technologie aanbieden aan de cliënten. “Iedere cliënt heeft andere behoeften”, aldus Nina. “Daarom zijn we met alle toekomstige bewoners van de Klokkenbelt in gesprek gegaan. Het was in 2020, het coronajaar, dus we konden niet met cliënten op locatie gaan kijken. Ik ben toen naar de Klokkenbelt gegaan met een robot op wieltjes. De cliënt kon op afstand de robot besturen. Dan kon hij bijvoorbeeld zelf in de badkamer gaan kijken.”
Ook Tonnie kreeg zo’n rondleiding op afstand. Tonnie heeft twee herseninfarcten gehad. “Thuis wonen ging niet meer en ik was blij dat ik een plek kon krijgen in de Klokkenbelt. Voor ik erheen verhuisde, heb ik met Nina alles doorgesproken: verlichting, gordijnen, de deur openen, douchen, afdrogen, noem maar op. Ik wilde graag dingen die mij zelfstandiger zouden maken en het leven makkelijker. Daarom kreeg ik bijvoorbeeld een doucheföhn, waarmee ik me zelf kan afdrogen. Ik kan nu rustig mijn ding doen en hoef niet op te schieten, omdat er iemand staat te wachten die naar de volgende bewoner moet.”
700 oproepen per maand minder
Na de aanschaf en installatie van de hulpmiddelen dacht Nina dat het grootste deel van het werk erop zat. “Ik dacht: we geven een maandlang trainingen en dan kan ik door naar het volgende project. Dat viel flink tegen, iedere keer dat ik langsging bij de Klokkenbelt werd ik gebombardeerd met vragen. Ik kon daar echt niet weg. Toen heb ik met een adviseur van de Innovatie-impuls een plan opgesteld. Ik heb voor elk van de vijf teams op de Klokkenbelt drie weken uitgetrokken om de technologie in te voeren. De tijd nemen hiervoor was de grootste les uit de Innovatie-impuls.”
Na die inwerkperiode heeft Nina samen met de adviseur onderzoek gedaan. “We zagen een sterke afname in aantal oproepen. Bij een groep van 13 cliënten waren er in één maand 700 oproepen minder, vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. Dat scheelt veel tijd voor de medewerkers. Eerst kreeg ik nog wel eens kritische vragen: Wat brengt een gordijnopener nou op? Nu kan ik met cijfers aantonen wat de toegevoegde waarde is van technologie.”
Tonnie, hier met projectleider Nina, over wat de zorgtechnologie voor hem betekent: ‘Ik kan een deel van mijn waardigheid weer terugpakken’
Oproepknoppen op maat
Ook het nieuwe oproepsysteem van BproCare zorgt voor tijdwinst. “Cliënten hebben een tablet waarop ze kunnen aangeven waar ze hulp bij nodig hebben. Zo komt niet iedere druk op de knop als alarm binnen, maar als hulp bij douchen, toiletgang of hulp bij de was. Medewerkers kunnen daardoor veel beter hun werk indelen. Bovendien kunnen we op de tablet ook oproepknoppen op maat maken. Ook hier gaan we uit van de behoefte van de cliënt.”
Technologie betekent al met al een enorme vooruitgang voor Tonnie Bieleman. “Er hoeft niet steeds iemand te komen helpen. Verder spaar ik mijn weinige energie door de technologie. Als ik voorheen de lampen aan wilde zetten, moest ik eerst beugels om mijn linkerbeen en schoenen aan doen. Nu kan ik lampen via Google Home bedienen. Mijn beperking wordt niet minder, maar deze technologie veraangenaamt mijn leven enorm. Ik kan een deel van mijn waardigheid weer terugpakken.” | Tekst Vilans, Fotografie Eljee Bergwerff
Innovatie-impuls is onderdeel van het programma Volwaardig Leven van het ministerie van VWS. Organisaties die zorgtechnologie willen inzetten, krijgen hulp van Vilans en Academy Het Dorp. Zij helpen bij de vier fasen van de invoering van de technologie: verkennen, uitproberen, voorbereiden en in gebruik nemen. Dat heet ook wel ‘Innovatie-Route’. Deze Innovatie-Route wordt binnen de Innovatie-impuls verder uitgewerkt. De eerste versie van de Innovatie-Route is beschikbaar voor alle zorgorganisaties die technologie willen inzetten via www.kpgs.nl/volwaardig-leven/innovatie-impuls.