Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

De intensieve zorg voor mensen met autisme in beeld bij Filemon

9 maart 2018 Door de redactie Geen reacties

Presentator Filemon Wesselink laat in een nieuwe aflevering van zijn programma ‘Het is hier autistisch’ zien hoe heftig de invloed is van een kind met autisme op een gezin. Als voorbeeld daarvan gaat hij op bezoek bij Dexter, die een ernstige verstandelijke beperking heeft en zoveel verzorging nodig heeft dat zijn beide ouders er een fulltimebaan aan hebben.

Dexter (21) heeft een ernstig verstandelijke beperking, autisme en verwante stoornissen en daardoor moeilijk verstaanbaar en zelfverwondend gedrag. Sinds anderhalf jaar heeft Dexter een eigen appartement met dagbestedingsruimtes, het eerste Dex-Ster-Huis. Klik interviewde ouders Josette en Mark Budding over hoe zij samen met professionele begeleiders intensieve maatwerkzorg geven aan hun zoon. Door een hechte samenwerking met zorgpartner Esdégé-Reigersdaal kunnen ze nu eindelijk een extra nachtje doorslapen.

Individuele zorg
In de uitzending van BNN-presentator Filemon Wesselink, die ging over de impact van autisme op een familie, vertellen de ouders van Dexter over hoe hun zoektocht naar de beste zorg voor hun zoon inmiddels heeft geleid tot een nieuwe vorm van zorg. Hij krijgt nu de individuele zorg die hij nodig heeft.

Sinds ongeveer een jaar heeft Filemon zelf de diagnose ‘autisme spectrum stoornis’. Om zichzelf beter te begrijpen, maar vooral om anderen met dezelfde diagnose te ontmoeten, duikt Filemon in nieuwe afleveringen van zijn tv-programma opnieuw het spectrum in.  |

Bekijk de aflevering van Het is hier Autistisch met daarin het interview over Dexter.

Lees ook:

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!