Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

De dilemma’s en worstelingen van mantelzorgers in docuserie

26 oktober 2022 Door de redactie Geen reacties

Nederland telt inmiddels meer dan 5 miljoen mantelzorgers en dat worden er de komende jaren alleen maar meer. Omroep Human zendt vanaf 8 november op NPO 2 de documentaireserie Kanaal Sociaal uit, waarin zes Deventer mantelzorgers gevolgd worden. Zoals boerin Louise met haar meervoudig beperkte zoon Mees. | Fotografie Masha Osipova

De regisseurs Nelleke Koop en Stephane Kaas filmden ruim een jaar lang in Deventer voor deze serie. Ze spraken veel met Ria Mol, lid van het Sociale Team van de gemeente Deventer. Mol presenteert als vrijwilliger het lokale radioprogramma Kanaal Sociaal, waarin ze Deventenaren wegwijs maakt in het zorgsysteem. Daar is de tv-serie ook naar vernoemd.

Piepende en krakende zorg
Mol ken alle dilemma’s rond mantelzorg. Via fragmenten uit haar radio-interviews met ervaringsdeskundigen, beleidsverantwoordelijken, wetenschappers en zorgprofessionals maakt zij in de tv-serie Kanaal Sociaal de balans op van onze piepende en krakende zorg. Ze maakt alle problemen waar mantelzorgers tegenaan lopen bespreekbaar.

En ondertussen worstelen de zes gevolgde Deventenaren met de vraag of ze hun leven ooit terug krijgen, want het mantelzorgen is fysiek en mentaal slopend. Het programma stelt dat de kans groot is dat iedereen ooit mantelzorger wordt. Zijn we daar op voorbereid?

Louise zorgt voor Mees
In een van de afleveringen maken we kennis met Louise. Zij is getrouwd met Bert en samen hebben ze een biologische melkveehouderij. Daarnaast zorgen ze voor hun zoon Mees die een meervoudige beperking heeft. Ze redden het allemaal net met een goede taakverdeling. Maar dan belandt Bert in het ziekenhuis en moet Louise het in haar eentje zien te rooien. Ze heeft geen idee hoe ze dat voor elkaar moet krijgen. Toch geeft ze de moed niet op en strijdt ze voor de best mogelijke toekomst voor Mees.

Muziek
Veel mensen vinden steun en troost in muziek. Daarom is een speciale Kanaal Sociaal Troostlijst te vinden op Spotify met allerlei liedjes. De lijst wordt steeds aangevuld. Ben je zelf mantelzorger, heb jij ook troostliedjes en wil je je verhaal kwijt? Dan kun je via Human je verhaal kwijt. Een selectie van de verhalen tekenen ze op in een mooie reeks.

Kanaal Sociaal is vanaf dinsdag 8 november wekelijks te zien om 22.20 uur bij Human op NPO 2. 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!