Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

De beste woonplaats voor burgers met een beperking

8 oktober 2014 Door de redactie Geen reacties

Een financiële website in de Verenigde Staten, WalletHub, heeft een panel van wetenschappers laten uitzoeken in welke steden mensen met een beperking het beste af zijn, en in welke steden ze beter niet kunnen wonen. Overland Park, in Kansas, is de absolute topgemeente. Lubbock in Texas en drie steden in Arizona, Peoria, Scottsdale en Chandler doen het ook prima. Maar Providence (Rhode Island), Miami of Las Vegas kun je als gehandicapte beter mijden, die hangen onderaan de lijst.

Waar letten mensen op als ze een nieuwe woonplaats uitzoeken?

  • Is het er aangenaam wonen?
  • Zijn er banen?
  • Zijn er geschikte scholen?
  • Is er vertier voor in de vrije tijd?

Bijdragen aan de economie
Mensen met een beperking hebben een langere lijst overwegingen, zoals toegankelijkheid, de kosten van levensonderhoud, de kwaliteit van de gezondheidszorg en de hulpverlening, en zelfs de kwaliteit van de lucht kan een rol spelen. Als dergelijke zaken in orde zijn, is de kans groter dat ook mensen met beperkingen een rol in de samenleving kunnen spelen, en kunnen bijdragen aan de economie.

In de Verenigde staten hadden in 2013 vijf miljoen mensen met een beperking een betaalde baan, maar het werkloosheidscijfer voor deze groep is er twee keer zo hoog als onder mensen zonder beperkingen.

Betaald werk
Om te beoordelen in welke steden gehandicapten de beste kansen hebben op een gezond leven en een betaalde baan, analyseerde het wetenschappelijke panel van WalletHub 150 steden op 23 onderdelen, zoals het percentage huisartsen, het percentage gehandicapten met een betaalde baan, kwaliteit van leven, toegankelijkheid van gebouwen en parken, beschikbaarheid van zorg en ondersteuning.

En in Nederland?
Als in Nederland per 1 januari aanstaande de gemeenten verantwoordelijk worden voor de ambulante zorg aan mensen met beperkingen, zou ook hier zo'n jaarlijkse lijst van goede en slechte woonplaatsen voor mensen met beperkingen kunnen worden opgesteld. Niet alleen om mensen met een beperking te laten zien wat de beste woonplaats is voor hen, maar ook om gemeentes aan elkaar te laten zien hoe ze de kwaliteit van leven van burgers met een beperking kunnen verbeteren.

Lees over het onderzoek op de website van WalletHub.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!