Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Datingsite ABCDate voor mensen met een verstandelijke beperking krijgt landelijke uitrol

21 februari 2017 Door de redactie Geen reacties

De online datingplek ABCDate die begin vorig jaar nog in de testfase zat, heeft een landelijk vervolg gekregen. Het houdt in dat iedereen met een verstandelijke beperking nu van www.abcdate.nl gebruik kan maken.

Binnen de site is een belangrijke rol weggelegd voor het digitale figuurtje Steffie, eigendom van de stichting Leer Zelf Online. Steffie legt bezoekers op een duidelijke manier uit hoe het daten in z’n werk gaat. Overigens hoef je op op www.abcdate.nl niet per se op zoek te zijn naar de liefde van je leven; je kan er ook terecht voor een sportmaatje of iemand om af en toe gezellig mee naar de film te gaan, of om te winkelen. Daarnaast worden er door ABCDate ook ontmoetingsavonden georganiseerd, evenals trainingen en begeleiding.

Netrex Internet Solutions is de initiator achter de stichting Leer Zelf Online. Het bedrijf bedacht  ABCDate samen met zorgorganisatie Ieder(in). Zij hebben veelvuldig gebruik gemaakt van een begeleidingscommissie bestaande uit experts en focusgroepen van mensen met een verstandelijke beperking.


Relatie
“Onder het label Leer Zelf Online maakten wij een aantal websites over seksuele voorlichting voor mensen met een verstandelijke beperking. Wij merkten dat veel mensen met een verstandelijke beperking alleen zijn en daardoor niet veel behoefte hebben aan seksuele voorlichting. Die mensen gaven juist aan behoefte te hebben aan een relatie. Daarom zijn wij gestart met de datingwebsite ABCDate.nl”, aldus Jacques de Wit, directeur Netrex.

De cliënten van zorgorganisaties die een mantelovereenkomst hebben met ABCDate, kunnen gratis lid worden van de site. Cliënten die een profiel willen aanmaken, hebben hiervoor toestemming nodig van hun begeleider. Dit heeft te maken met de kwetsbare groep waarvoor de datingsite bedoeld is, mensen met een verstandelijke beperking. Hierdoor wordt het kwaadwillenden moeilijk gemaakt iets op ABCDate uit te spoken.


Proef
Begin 2016 werd in Amsterdam uitgebreid stilgestaan bij de proef met de datingsite. Vele genodigden leerden elkaar daar beter kennen door de Wie ben jij-bingo en het volgen van verschillende workshops. Toen werd ook de verwachting uitgesproken dat ABCDate begin 2017 landelijk uitgerold zou worden. In die opzet is men dus geslaagd.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!