Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Database voor extra hulp in de zorg door coronacrisis

25 maart 2020 Door de redactie Geen reacties

Het personeelstekort in de zorg was al nijpend, maar door de coronacrisis is nog meer behoefte aan zorgmedewerkers ontstaan. In diverse regio’s zijn campagnes gestart om extra medewerkers te werven. Deze komen nu allemaal bij elkaar in een gezamenlijke database die gekoppeld is aan de vraag van zorgorganisaties.

Op www.extrahandenvoordezorg.nl kunnen gepensioneerde of andere professionals die niet meer in de zorg werken zich aanmelden als ze tijdelijk terug zouden willen keren. Dit platform is een breed samenwerkingsverband van brancheorganisaties, vakbonden, regionale werkgeversorganisaties, beroepsverenigingen, private initiatieven en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Met betrekking tot de BIG-registratie is het volgende besloten: zowel artsen als verpleegkundigen van wie de BIG-registratie is verlopen na 1 januari 2018 kunnen zich gewoon aanmelden, mits zijn of haar vaardigheid voldoende aanwezig is. De verplichting tot herregistratie is tot nader order ook opgeschort.

Ruim 7000 oud-zorgmedewerkers hebben zich al aangemeld. Maar ook zorgorganisaties die momenteel met een overschot zitten (bijvoorbeeld doordat dagbestedingslocaties gesloten zijn) kunnen dit via de database aangeven. Dan wordt gekeken waar een medewerker het hardst nodig is en hij of zij het meest kan betekenen. Het matchen gebeurt zoveel mogelijk op regionaal niveau. Medewerkers van RegioPlus coördineren dit proces, ondersteund waar nodig door medewerkers van de VGN en ActiZ. RegioPlus is het samenwerkingsverband van veertien regionale werkgeversorganisaties in de sector Zorg en Welzijn.   |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!