Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Dance event voor pubers met ernstig meervoudige beperkingen

22 oktober 2018 Door de redactie Geen reacties

“Het was een gewoon feest! Met een dansende menigte, lekkere muziek en drankjes”, vertelt een enthousiaste moeder 19 oktober na afloop van het dance event voor pubers met ernstig meervoudige beperkingen. Dit evenement in MBO Amersfoort was een idee van Harriët Schoenmakers en Nadi de Vos, gedragsdeskundigen bij Amerpoort. Zij vinden het belangrijk dat jongeren met EMB ook uitgedaagd worden om hun puberteit te beleven. | Foto Ineke Oostveen

Gedragsdeskundigen Nadi de Vos-Dijkslag en Harriët Schoenmakers zetten zich al langer in voor pubers met ernstige meervoudige beperkingen (EMB). Ze deden onderzoek naar deze groep en wonnen in 2016 de Han Nakkenprijs voor het onderzoek en het boek ‘Pubers laten van zich horen’.

De geldprijs wilden de beide gedragsdeskundigen graag besteden aan een unieke activiteit voor pubers met EMB.

Samenwerking
MBO Amersfoort, locatie Leusderweg, werkt samen met een werkgroep vanuit Amerpoort mee aan het Dance Event. Sinds 2016 heeft Amerpoort een EMB-groep in een schoolgebouw van MBO Amersfoort, Lokaal 0.10, waar de doelgroep in contact komt met leeftijdsgenoten in een schoolsetting.

Nadi legt uit: “De link met de perfecte locatie voor het Dance Event was dus al snel gelegd.  De locatie is zo ingericht dat er verschillende mate van prikkelbeleving mogelijk is, zodat zo veel mogelijk pubers zouden kunnen deelnemen.”

19 oktober was het zover en organiseerde Amerpoort dit bijzondere evenement samen met MBO Amersfoort, School voor Gezondheidszorg en School voor Welzijn, aan de Leusderweg in Amersfoort. De jongeren, allen cliënt bij Amerpoort, werden onthaald in tropische sferen. Met lekker eten en drinken, een heerlijke plek om te chillen en natuurlijk met veel muziek.

Het was eerst best even wennen, op zo’n plek met zoveel prikkels. Maar al snel werd er lekker gedanst op muziek van DJ Mark. Rapper Jolan zorgde voor een spetterend optreden.


Samen werken
Cliënten van De Nieuwe Stempel en cursisten van LeOn (schoolverlaters van het ZMLK-onderwijs) hebben samen met studenten van MBO Amersfoort geholpen met de aankleding van het feest in tropische festivalsfeer. Ook hielpen de LeOn cursisten bij de ontvangst en het eten en drinken tijdens het feest. En natuurlijk waren ook zij op de dansvloer en in de chill room te vinden, samen met de cliënten van Lokaal 010.

Open
“Wanneer kunnen deze jongeren nu naar feestjes gaan? Dat zou eigenlijk vaker moeten!” Als het aan LeOn cursist Amy ligt, blijft het niet bij dit ene feest: “Ik vond het leuk om te zien dat iedereen het naar zijn zin had. Ik heb nog nagels gelakt en een handmassage gegeven. Dat had ik niet eerder gedaan. Maar dat ging gewoon goed. Zachtjes masseren met olie, zonder mensen pijn te doen.”

Mbo-studente Joanne is blij met de lessen die ze samen heeft met LeOn cursisten. “De LeOn vertellen veel en vragen veel. Ze zijn zo open. We hebben er allebei wat aan.”


Verschillen vallen weg
LeOn cursisten Brett en Chris ontvingen samen met Jan Willem Schuurman, directeur van het Expertisecentrum van Amerpoort, alle gasten bij een kleurige ballonnenboog. Brett vertelt: “Het was echt een leuk feest, vooral het dansen. Maar nu ben ik wel moe.” Chris werkte samen met Brett en mbo-studente Anissa aan de houten versieringen voor het feest: “We hebben een grote fotolijst gemaakt. Daarmee konden mensen op de foto. En ik heb ook pijlen gezaagd uit hout.” “De samenwerking tussen ons gaat heel soepel”, vertelt Anissa. “Ik voel me weer kind bij hen. Eigenlijk vallen alle verschillen weg.”  |

Bekijk ook een
videoverslag van Ik ga EMB op de facebookpagina van Amerpoort.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!