Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Dagbesteding in Roc ‘geslaagd project’

29 maart 2016 Door de redactie Geen reacties

De dagbesteding van zorgorganisatie Cello in het Koning Willem 1 College is een ‘geslaagd project’, zo zegt een betrokken begeleider een jaar na de start van de bijzondere werkplek. Klik schreef eerder al over hoe studenten en cliënten er van elkaar leren.

Vorig jaar besloten het Koning Willem 1 College en Cello een dagbesteding te starten voor mensen met een verstandelijke beperking in de leeromgeving van de opleidingen Sociaal Maatschappelijke Studies (Sms). Bij de dagbesteding kunnen leerlingen stage te lopen en met de doelgroep contact maken en hen betrekken bij de lessen.

Medewerkers van Cello begeleiden de cliënten en zijn zo tegelijkertijd een voorbeeldfunctie voor de studenten. Lees ook de eerdere Klik-reportage ‘Dagbesteding in de schoolbanken’ over hoe dit in de praktijk er aan toe gaat.

Enthousiast
Een jaar later zegt coördinerend begeleider Floor ten Have op de website van Cello: “Ik kan niet anders zeggen, dan dat het project geslaagd is. Als ik zie hoe enthousiast en prettig onze cliënten hun nieuwe werkplek ervaren en hoe leuk ze het vinden om in contact te komen met leerlingen, geeft dit een goed gevoel. Van de begeleiding vraagt dit een open en brede kijk.

De cliënten genieten zichtbaar van het werken in de ruimtes die de school tot zijn beschikking heeft. Er is bijvoorbeeld een muzieklokaal met allerlei instrumenten, een creatief lokaal en een kooklokaal met allerlei attributen om een geweldig gerecht op tafel te zetten. Ze worden bij hun activiteiten begeleid door de stagiairs van de school. Ook voor de begeleiders zie ik dit zeker als meerwaarde. Je bent niet meer afhankelijk van één lokaal en kan gebruik maken van de expertise van anderen.”

Serieus genomen
Monique van Haaren, schoonzus van cliënt Orlando, vertelt over haar ervaringen met dit project: “Mijn zwager Orlando is een sociaal dier, zoals ik altijd zeg. Hij geniet ervan met anderen samen te zijn, koffie met ze te drinken en met ze te kletsen. Hij wil wel graag serieus genomen worden!

Orlando ervaart deze plek als zeer prettig. Hij vindt het geweldig dat de studenten hem groeten en een praatje met hem willen maken. Aanvankelijk was het te druk voor hem, maar dat loopt steeds beter. Ook met de andere cliënten van de groep kan hij het goed vinden.”

Het project sluit helemaal aan bij wat Monique vindt: “Ik ben er groot voorstander van dat verschillende groepen uit de samenleving op die manier samengebracht worden. Voor mijn gevoel kun je zo iedereen sterker maken. De cliënten door ze in de gelegenheid te stellen anderen te ontmoeten, zoals deze studenten, en de studenten door ze te laten ervaren en te leren om te gaan met mensen met een beperking.”

Lees meer:

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!