Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Dag van de mantelzorger in teken jonge mantelzorger

7 november 2011 Door de redactie Geen reacties

Eén op de vier jongeren groeit op met een gezinslid dat langdurig ziek is. Vaak beseffen we niet dat zij anders opgroeien, met meer verantwoordelijkheden en zorgen dan leeftijdsgenoten. Ze kunnen best meer aandacht gebruiken, maar hoe herken je de jonge mantelzorger en hoe kun je helpen?

Tijdens de Dag van de Mantelzorg op 10 november vraagt Mezzo aandacht voor jonge mantelzorgers, vaak een onzichtbare groep.

Zus met syndroom van Down
Gedachten als: 'Mijn vader is manisch depressief, als ik dat zelf ook maar niet word.' Of: 'Ik ga niet vaak met vriendinnen naar de stad, want dan voel ik me schuldig ten opzichte van mijn zus met syndroom van Down, die dat ook graag zou willen' zijn hele normale gedachten van jonge mantelzorgers. De jonge mantelzorger loopt er zelf niet mee te koop en de aandacht van de omgeving gaat vaak uit naar degene die ernstig ziek is of een beperking heeft. Dit lijkt logisch, maar de gezonde kinderen in het gezin geven zorg, maken zich zorgen en komen zelf aandacht en zorg tekort.

Simpele tips
Mezzo enkele simpele tips op een rij die vaak al een wereld van verschil kunnen maken. Een jonge mantelzorger vindt het bijvoorbeeld fijn:

  • als je af en toe eens vraagt hoe het met hem gaat;
  • als je laat weten dat je er voor hem bent;
  • om te horen dat het niet gek is dat hij zich schaamt, boos of schuldig voelt;
  • dat je ziet dat het niet zo vanzelfsprekend is om altijd beschikbaar te zijn om te helpen met klusjes in huis;
  • dat je geen dooddoeners gebruikt als 'het komt wel weer goed; 
  • om af en toe eens wat leuks samen (of met het hele gezin) te ondernemen.

Steunpunten
Verspreid over het hele land organiseren steunpunten Mantelzorg, gemeenten en andere organisaties op die dag activiteiten voor jonge mantelzorgers. Kijk op www.dagvandemantelzorg2011.nl voor een landelijk overzicht van activiteiten.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!