Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Daelzicht ontwikkelt hulpmiddel voor bespreken van seksualiteit

26 augustus 2014 Door de redactie Geen reacties

Om seksualiteit bij mensen met een verstandelijke beperking bespreekbaar te maken, heeft zorgorganisatie Daelzicht een waaier seks & zo ontwikkeld. Met dit hulpmiddel kunnen begeleiders cliënten op een positieve manier ondersteunen bij seksualiteit.

Seksualiteit is een belangrijk thema in het leven van de mens, dus ook in dat van mensen met een verstandelijke beperking. Verliefdheid, relaties, liefde, intimiteit, lichamelijk genot, vrijen en seksuele handelingen, het hoort er allemaal bij. Door goede voorlichting, het onderwerp serieus te nemen, openheid en respect wil Daelzicht cliënten de ruimte hun seksualiteit te beleven en er zelf invulling aan te geven.

De waaier is een praktische handreiking die de medewerkers van Daelzicht kunnen inzetten in de ondersteuning van cliënten op het gebied van seksualiteit en de beleving daarvan. Verschillende thema's rondom seksualiteit worden kort aangestipt, zoals: relaties, gelijkwaardige seks, voorbehoedsmiddelen, kinderwens, maar ook pornografie, prostitutie en risicovolle verleidingen komen aan bod.

Meer informatie is op te vragen bij de Loes Peeters, aandachtsfunctionaris seksualiteit van Daelzicht, die de waaier samen met de afdeling marketing en communicatie ontwikkelde.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!