Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Cursus verslaving

20 oktober 2008 Door de redactie Geen reacties
Het aantal licht verstandelijk gehandicapten dat verslaafd raakt aan drank of drugs neemt toe. Tactus Verslavingszorg heeft, in samenwerking met AveleijnSdt, een nieuwe aanpak ontwikkeld om middelengebruik onder licht verstandelijk gehandicapten tegen te gaan. "Mensen met een licht verstandelijke handicap doen meer mee in de maatschappij. Dat is een goede ontwikkeling, met helaas ook negatieve kanten, zoals de toename van risicogedrag,” zegt Johan van Praet, bestuurder van AveleijnSdt in dagblad Tubantia.
Volgens psychiater Joanneke van der Nagel van Tactus wordt het probleem onderschat. “We krijgen steeds meer vragen van instellingen over mensen met verstandelijke beperking,” zegt ze. “Een jaar geleden meldde minister Klink van Volksgezondheid dat het om enkele honderden mensen in het land zou gaan. Alleen al hier in de regio (Overijssel/Twente) zijn er honderden. Wereldwijd is er weinig bekend over deze doelgroep. Vast staat dat een meer specialistische aanpak nodig is.”
De beide instellingen organiseren driedaagse cursussen voor medewerkers uit de verslavingszorg en voor begeleiders van licht verstandelijk gehandicapten. Zo leren begeleiders hoe ze mensen die alcohol drinken of drugs gebruiken het beste kunnen begeleiden. Omgekeerd leren medewerkers in de verslavingszorg hoe om te gaan met mensen met een verstandelijke handicap. De problemen doen zich vooral voor bij mannen tussen 20 en 35 jaar. Het gaat meestal om bier en breezers. Ook canabis wordt veel gebruikt, evenals kalmeringsmiddelen. Heroïne en amfetamine worden zelden gebruikt. Informatie over de cursussen op www.aveleijnsdt.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!