Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Cursus gezond eten voor te zware mensen met een verstandelijke beperking

7 april 2015 Door de redactie Geen reacties

Mensen met een verstandelijke beperking hebben vaker overgewicht dan andere mensen. Overgewicht verhoogt de kans op ernstige gezondheidsproblemen en ziekten. Omdat mensen met een verstandelijke beperking vaak weinig kennis hebben over gezonde voeding, is het voor hen moeilijker om zelf keuzes te maken tussen wat gezonde voeding is, wat ze lekker vinden en wat je beter af en toe kunt eten. Ze eten teveel of eenzijdig en bewegen over het algemeen te weinig. Gehandicaptenzorgorganisatie Philadelphia heeft nu samen met het Voedingscentrum een cursus 'Voeding' ontwikkeld voor mensen met een verstandelijke beperking.

Calorieën tellen
Mensen met een verstandelijke beperking leren in de cursus zelf keuzes te maken tussen lekker en gezond eten en wat je beter af en toe kunt eten. Er is weinig materiaal beschikbaar dat begint bij de basis. De cursus van Philadelphia wil dat wel bieden. Veel beschikbare cursussen zijn gebaseerd op diëten waarbij je calorieën moet tellen, in plaats van bewustwording van wat je eet, lekker vindt en wat gezond is. Bestaande cursussen missen oefeningen om met ouders of begeleiders thuis te herhalen. Eenvoudige informatie en visuele materialen die aansluiten bij de volwassen mensen met een verstandelijke beperking ontbreken vaak.

Bewust worden
De cursus van Philadelphia begint bij de basis: bewustwording van wat je eet. Ook leren cliënten hoe ze van elkaar kunnen leren, elkaar kunnen stimuleren en is de begeleiding betrokken. De cursus wordt nu al in honderd woningen van Philadelphia gegeven. Het  is een kant-en-klaar pakket van vijf lessen. De cursus wordt gegeven door de begeleiders van de cursisten. Zij krijgen een aparte instructiemap. In deze map staan ook over hoe je de training thuis spannender en interactiever kunt maken. De cursus is ook beschikbaar voor andere instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking.

Informatie over de cursus Voeding voor mensen met een verstandelijk beperking lees je in een eerder bericht over de lancering: Cliënten Philadelphia leren over lekker en gezond eten.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!