Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Crisis- en ondersteuningsteam voor verstandelijk gehandicaptenzorg

4 mei 2021 Door de redactie Geen reacties

De laatste tijd is er een toename te zien in het aantal crisisplaatsingen. Een lastige situatie omdat er een tekort aan beschikbare plekken dreigt en omdat zo’n opname traumatisch kan zijn voor een cliënt en betrokkenen. In de regio Nijmegen e.o. en Land van Cuijk is er nu een Crisis- en Ondersteuningsteam (C.O.T) opgericht die crisisondersteuning naar de cliënt brengt. Binnenkort beschikken alle regio’s over zo’n team.

Het huidige Crisis- en Ondersteuningsteam in de regio Nijmegen e.o. en Land van Cuijk is opgericht door de zorgorganisaties Stevig/Dichterbij, ’s Heeren Loo en Pluryn. Het team bestaat uit experts van deze zorgaanbieders die zich richten op mensen met een verstandelijke beperking die thuis of bij een zorginstelling wonen.

In veel gevallen hebben de cliënten te maken met multiproblematiek (denk aan verslaving of psychiatrische problemen), waardoor ze sneller in een crisissituatie terechtkomen. In zo’n geval kan de directe omgeving de problematiek van een cliënt niet meer oplossen. Zonder een C.O.T is een crisisopname dan vaak de enige oplossing.

In eigen vertrouwde omgeving
Het C.O.T. neemt de zorg voor de cliënt niet over, maar levert advies, scholing en coaching van begeleiders, teams en management. In veel gevallen kan de cliënt dan gewoon in zijn vertrouwde omgeving blijven.

De zorgkantoren zien het Crisis- en Ondersteuningsteam als een waardevol instrument om zowel crisis als overplaatsing te voorkomen en om zorgteams structureel te versterken en van expertise te voorzien.

De oprichting van het C.O.T. komt voort uit het programma Volwaardig leven van het ministerie van VWS. De bedoeling was dat iedere regio eind 2020 al over zo’n team zou beschikken, maar dit is vertraagd.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!