Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

CRDL wint Nationale Zorginnovatieprijs 2018

20 maart 2018 Door de redactie Geen reacties

Tijdens het Health Valley Event op 15 maart in het Cinemec Nijmegen zijn de winnaars van de Nationale Zorginnovatieprijzen bekendgemaakt. De vakjury wees de CRDL (contacthulpmiddel) als winnaar aan. Het publiek koos voor Abena Nova (slim incontinentiemateriaal).

De CRDL (spreek uit: cradle) is een houten instrument dat aanraking tussen mensen kan vertalen in geluid. De tool is bedoeld voor mensen die problemen hebben met communicatie of sociale interactie. Denk aan mensen met

  • een verstandelijke beperking
  • autisme
  • dementie.


Door samen met mensen uit hun omgeving gebruik te maken van de CRDL, kan op een speelse manier interactie op gang komen. Zo doorbreek je het isolement van mensen wanneer een normaal gesprek niet (meer) goed mogelijk is.

Het houten instrument, gemaakt van massief edelhout, kent een bijzondere vorm, die uitnodigt om je hand erop te leggen. De slimme software is verborgen in het instrument. Er zitten geen snoeren, knoppen, lampjes of stekkers aan.


Geluid door aanraken
De CRDL kan aanrakingen vertalen in verschillende geluiden, bijvoorbeeld uit de natuur, uit de stad, of van dieren en muziekinstrumenten. Naar gelang de intensiteit en frequentie van de aanraking wijzigt het geluid. De manier waarop je iemand aanraakt, zorgt ook voor variatie in het geluid. Vasthouden, wrijven, kriebelen, het zijn allemaal andere geluiden. Om het apparaat te gebruiken dienen beide gebruikers een hand op de CRDL te leggen.

Naast de 25 voorgeprogrammeerde geluiden kun je op de SD-kaart ook eigen geluiden zetten. Zo is het instrument te personaliseren. Op de website van CRDL is veel meer informatie te vinden over de tool. Bekijk bijvoorbeeld een filmpje die de werking laat zien. Of lees een eerder Klik-artikel over ervaringen in de verstandelijk gehandicaptenzorg met de CRDL.


Over de prijs

Met de Nationale Zorginnovatieprijzen wil initiatiefnemer Stichting Zorginnovatie Nederland innovatieve bedrijven een steun in de rug geven. De Nationale Zorginnovatieprijs is een prijs speciaal voor de meest innovatieve onderneming in de opschalingsfase. De winnaar van de vakjuryprijs ontvangt een bedrag van 10.000 euro. De winnaar van de publieksprijs krijgt 5.000 euro.  |

Lees ook:

- Contact maken door aanraking van zorginstrument CRDL

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!