Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Coronavirus: Instellingen hebben ruimte om ondersteunende medewerkers in te zetten

18 maart 2020 Door de redactie Geen reacties

“Zorgverleners hebben in deze unieke situatie de ruimte om de zorg op afwijkende manieren te organiseren, als dit nodig is om de kwaliteit en de continuïteit van de zorg te waarborgen.” Dat benadrukt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), ook gebaseerd op het advies van artsenfederatie KNMG. Die verklaarde begin deze week dat wanneer het personeelstekort zodanig groot is dat niet-geregistreerden moeten worden ingezet, een zorginstelling dat zelfstandig moet kunnen bepalen.

In Nederland moeten zorgverleners zoals artsen volgens de Wet BIG (Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) geregistreerd zijn in het register om bepaalde handelingen zelfstandig te mogen verrichten, en altijd voldoende bekwaam zijn. Nu de reguliere zorg in ziekenhuizen, verpleeghuizen en andere zorgsectoren onder druk komt te staan (of dat dreigt), bekijken veel instellingen de mogelijkheid om bijvoorbeeld studenten geneeskunde, leerling-verpleegkundigen en gepensioneerde zorgverleners (BIG-geregistreerd, of niet meer) in te zetten ter ondersteuning van zorgverleners.

Vereniging KNMG stelde begin deze week voor om, weliswaar alleen als het echt noodzakelijk is, ook een niet meer of nog niet-geregistreerd persoon in te kunnen zetten voor de zorg. Het moet dan wel gaan om iemand die de meest recente praktijkervaring heeft. Ook moet de niet-geregistreerde persoon zoveel mogelijk worden ingezet voor niet-complexe zorg.

Het bestuur van de zorgorganisatie is en blijft daarbij volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd eindverantwoordelijk voor het leveren van goede en veilige zorg. Dat betekent dat de bestuurder op de hoogte is van de wijze waarop de ondersteunende inzet is georganiseerd.

Het is daarbij niet nodig om de inspectie vooraf te informeren of om toestemming te vragen voor de ondersteunende inzet. Bij vragen kunnen instellingen wel contact opnemen met het Meldpunt van IGJ, telefoon 088-120 50 00.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!