Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Coronarichtlijnen voor aangepaste vakanties in Nederland

2 juli 2020 Door de redactie Geen reacties

Nu de coronamaatregelen per 1 juli verder versoepeld zijn, kijken steeds meer mensen, ook die met een beperking, uit naar een vakantie of uitstapje. Toch zijn er nog steeds regels waar je je aan houden moet. Daarom heeft de VGN samen met reiskoepel ANVR de ‘Handreiking Aangepaste Vakanties’ ontwikkeld met daarin Covid-19-maatregelen. Het RIVM heeft de handreiking het stempel ‘veilig’ gegeven.

Vanaf 1 juli is het weer mogelijk om groepsvakanties in Nederland te organiseren voor mensen met een beperking. Vakantie is voor velen een welkome afleiding. Het biedt ontspanning en vertier, zorgt ervoor dat iemand nieuwe ervaringen opdoet, stimuleert nieuwe vriendschappen en voorkomt een sociaal isolement.

Er zijn diverse organisaties actief die gespecialiseerd zijn in groepsvakanties, logeerweken of logeerweekenden voor mensen met een beperking die intensieve begeleiding en of zorg nodig hebben. Zij moeten zich nu richten op vakanties die rekening houden met de anderhalvemetersamenleving, al geldt die richtlijn niet voor mensen met een beperking en hun begeleiders. Begeleiders moeten echter wel veilig kunnen werken en voor deelnemers aan de reizen moet het ook allemaal veilig zijn. Uitgangspunt is om zoveel mogelijk te werken met een vaste begeleider per deelnemer, om het aantal verschillende contactmomenten te beperken.

Mondkapjes
De richtlijnen van het RIVM met betrekking tot hygiëne blijven van toepassing. Dus hoesten/niezen in de binnenkant van de elleboog, gebruik papieren zakdoekjes, was je handen vaak met zeep etc. Daarnaast blijven gezondheidschecks vlak voor en op de dag van vertrek uitermate belangrijk.

De handleiding gaat uitgebreid in op het vervoer tijdens de vakantie of uitstapjes. Zo mogen meerdere mensen die niet tot hetzelfde huishouden behoren in één auto vervoerd worden. Het gebruik van een mondkapje is dan niet verplicht, maar het dringende RIVM-advies luidt om dat wél te doen. Bij reizen in een touringcar is een mondkapje sowieso verplicht. Voorafgaand aan vertrek moet een gezondheidsverklaring worden ingevuld.

Meer over de Handreiking Aangepaste Vakanties Nederland vind je op de website van de VGN. Daar is de publicatie ook te downloaden.

Wel of niet in quarantaine?
Al eerder gaf de Vereniging Gehandicaptensector Nederland (VGN) adviezen bij uitstapjes, verblijf buiten de woning en terugkeer op de woning. Deze zijn van toepassing op cliënten die bijvoorbeeld langere tijd bij hun verwanten hebben verbleven maar nu wel weer terug willen naar hun woning bij een zorginstelling. Wanneer de cliënt en diens verwanten de afgelopen twee weken geen corona-achtige ziekteverschijnselen hebben gehad, hoeft de cliënt bij terugkeer naar de zorginstelling niet in quarantaine. In andere gevallen moet een AVG, huisarts of de GGD een risicoinschatting maken of advies geven over isolatie.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!