Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Corona en probleemgedrag: tips van het CCE

30 maart 2020 Door de redactie Geen reacties

De coronacrisis heeft grote impact, ook op mensen met een verstandelijke beperking. Zowel familieleden, vrienden als zorgprofessionals houden afstand vanwege social distancing. Daarbij dragen sommige zorgverleners nu beschermende kleding zoals een mondkapje of een schort. Hoe voorkom je dat deze noodzakelijke maatregelen tot (verergeren van) probleemgedrag leiden?

Het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE) geeft professionals in de gehandicaptenzorg hiervoor een aantal tips.

Social distancing
CCE-consulent Pien Dekkers bespreekt drie tips die helpen zouden kunnen zijn om cliënten goed door de periode van afstand houden te krijgen. Let hierbij goed op het effect, want geen cliënt is hetzelfde. Vooral nu is maatwerk heel belangrijk.

  1. Vraag familieleden om fotoboeken van stevig papier te maken en laat ze die opsturen. Echte fotoboeken kunnen cliënten vaak makkelijker zelfstandig doorbladeren dan online fotoboeken.
  2. Als je geen troost in de vorm van een knuffel kunt geven, leg dan alle liefde en begrip in je stem.
  3. Verzin activiteiten om cliënten bezig te houden. Dat is heel belangrijk nu de dagbesteding geen optie is. Het Kennisplein Gehandicaptensector verzamelt allerlei ideeën, waar iedereen uit kan putten. Ook op de Klik-site vind je veel initiatieven om mensen de dag door te helpen.

Beschermende kleding
Draag je beschermende kleding? Dan kan dat schrikken zijn voor een cliënt. Daarom ook 3 tips om dat te ondervangen.

  1. Zeg bij binnenkomst zowel de naam van je cliënt als je eigen naar en vertel wat je komt doen.
  2. Zeg dat je er vreemd uitziet. Benoem de beschermende stukken: mondmasker, schort etc.
  3. Laat een college een filmpje maken van het moment dat jij de beschermende kleding aantrekt. Toon het aan de cliënt als je denkt dat dit kan bijdragen aan meer begrip of minder angst voor het dragen van die kleding.

Ook hier geldt: monitor of de tips het gewenste effect opleveren. Zo niet, stop er dan mee.

Bereikbaarheid CCE
De consultaties en meerzorg van het CCE gaan zo veel mogelijk door in tijden van corona, maar anders dan gebruikelijk, meldt de organisatie. Alle medewerkers van het CCE, inclusief de consulenten en casemanagers, werken momenteel vanuit huis. Gebleken is dat zorgprofessionals het CCE wel weten te vinden. Veel gebeurt nu telefonisch. 

Observaties door live aanwezig te zijn is nu niet mogelijk. Observeren aan de hand van opgenomen beelden kan natuurlijk wel. Daarom dragen sommige begeleiders op bepaalde momenten van de dag een camera op hun kleding. Teams kunnen op soortgelijke wijze ook coaching ontvangen van het CCE.
Ook kan het CCE adviseren in wat nog wel mogelijk is, nu onder meer dagbesteding is weggevallen. |

Het CCE heeft een apart deel over corona op de website staan.  

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!