Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

‘Corona-aanpak hield te weinig rekening met rechten van mensen met een beperking’

15 juni 2021 Door de redactie Geen reacties

De Belgische bijstandsorganisatie Onafhankelijk Leven heeft een webinar gehouden over 1 jaar coronacrisis: hoe hard zijn de rechten van mensen met een handicap getroffen? Daaruit blijkt al snel dat er bij de corona-aanpak niet altijd rekening werd gehouden met mensen met een beperking.

In het webinar legt Gert Backx van Unia uit wat het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap inhoudt. Unia is de onafhankelijke publieke instelling die in de gaten houdt of België het verdrag naleeft.

Daarnaast komen verschillende mensen aan het woord die vertellen over welke impact de coronamaatregelen op hun leven hebben gehad. Zoals Brent, die een verstandelijke beperking heeft en door zijn zorgorganisatie gemaand werd weer thuis te gaan wonen, terwijl hij geen alternatieve ondersteuning kreeg. De kosten aan de zorginstelling bleven wel gewoon doorlopen. Ook zijn moeder geeft aan wat het voor haar betekende dat Brent ineens weer thuis woonde.

Ook Sebastiaan reageert: hij wil al heel lang een vaccinatie tegen corona, maar heeft deze nog steeds niet. In België zijn mensen met een beperking in een woonvoorziening meegenomen in de vaccinatiestrategie, maar de mensen met een beperking die zelfstandig wonen blijken een vergeten groep.

Het bewuste webinar is terug te kijken op de website van Onafhankelijk Leven. Daar staat ook nog een oproep om een enquête in te vullen (tot 18 juni, bedoeld voor mensen met een beperking, of ouder/begeleider van iemand met een beperking die in België wonen). Hiermee kun je aangeven welke rechten jij belangrijk vindt en wat de overheid beter kan doen om ervoor te zorgen dat mensen met een beperking een volwaardige plek krijgen in de samenleving.  |

 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!