Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Cordaan sloot locatie vanwege schrikbewind begeleider

15 november 2017 Door de redactie Geen reacties

Bij de rechtbank in Amsterdam werd onlangs een regiezitting gehouden over de zaak-Sonja L. Deze 41-jarige vrouw uit Purmerend zou jarenlang een schrikbewind hebben gevoerd op Cordaan-locatie Villa Anderz in Amsterdam-Noord.

Tussen 2009 en 2013 heeft L. volgens het Openbaar Ministerie zeker vijftien cliënten met een verstandelijke beperking bedreigd, afgeperst en mishandeld. De cliënten moesten hun pinpassen en pincodes afgeven aan L.

Daarnaast wordt de oud-begeleidster ervan beschuldigd valse declaraties te hebben ingediend bij haar werkgever. Het OM heeft berekend dat ze met deze vorm van diefstal zeker een kwart miljoen euro zou hebben opgestreken.


Fout
Volgens de advocaat van Sonja L. is er nooit sprake geweest van mishandeling van cliënten, sterker nog: L. wilde hen juist beschermen. De rechtbank kwam deels tegemoet aan de wens van de advocaat om meer getuigen te horen, waaronder een oud-leidinggevende van Sonja L. en enkele bewoners.

De zaak is voorlopig aangehouden. Wanneer de inhoudelijke behandeling plaatsvindt is nog niet bekend.


Gesloten
De zaak bij Cordaan kwam destijds aan het rollen nadat uit intern onderzoek was gebleken dat L. in Villa Anderz onacceptabel gedrag had vertoond. De zorgorganisatie deed zelf aangifte tegen L., die onmiddellijk op non-actief werd gesteld en later ontslag kreeg.

De woonzorglocatie in Noord is overigens niet lang na de aangifte tegen L. gesloten. Volgens Cordaan-woordvoerder Wolter Knijf ‘omdat de begeleiding van cliënten tekortschoot’. Zij hebben allemaal een nieuwe plek gevonden bij Cordaan.

Binnen de lokale politiek heeft SP-raadslid Nelly Duijndam
schriftelijk vragen gesteld over het reilen en zeilen bij Cordaan. Ze wil weten hoe het mogelijk is dat een begeleider jarenlang z’n gang kon gaan, zonder dat haar een strobreed in de weg werd gelegd.   |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!