Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Cordaan biedt zorg op afstand

21 februari 2011 Door de redactie Geen reacties

Zorg op Afstand maakt het mogelijk om als begeleider zelfstandiger in te spelen op de behoeften van cliënten. Dat is een van de conclusies van een tweejarig experiment met zorg en begeleiding van cliënten met beeldschermcommunicatie bij Cordaan. De instelling gaat de mogelijkheden verder onderzoeken en uitbreiden.

"Met Zorg op Afstand breng je zorg dichtbij". Dat zei Karel Verwey, vice-voorzitter van de raad van bestuur van Cordaan, onlangs op de slotconferentie over de resultaten van de tweejarige pilot. Zorg op Afstand is zorg en begeleiding van cliënten via beeldschermcommunicatie. Cliënten kunnen beeldbellen met de zorgverlener en krijgen daarnaast applicaties op maat die hun welzijn, zelfredzaamheid en sociale contacten helpen te bevorderen. Hierdoor kunnen zij langer zelfstandig blijven wonen.

In 2008 startte Cordaan dankzij een subsidie van het ministerie van Vws het experiment met Zorg op Afstand voor vier groepen: cliënten met een verstandelijke beperking, cliënten met geestelijke problematiek, Surinaamse ouderen en niet Nederlandssprekende Turkse en Marokkaanse ouderen. Deze cliënten wonen zelfstandig, maar zijn afhankelijk van langdurige zorg.

Doel van het experiment was om te onderzoeken of en onder welke voorwaarden Zorg op Afstand bijdraagt aan de kwaliteit van leven van deze cliënten. Het bijzondere van dit experiment was dat nog niet eerder in Nederland Zorg op Afstand voor deze groep cliënten was ingezet. Landelijk is er tot nu toe vooral ervaring opgedaan met Zorg op Afstand voor autochtone ouderen.

Tevredenheid
De Universiteit van Amsterdam heeft de afgelopen twee jaar het experiment gemonitord en onderzocht. Uit de resultaten van dit onderzoek blijkt dat net als bij andere landelijke pilots grote tevredenheid is over de inzet van Zorg op Afstand. Er is meer maatwerk, een hogere mate van zelfredzaamheid en een groter gevoel van veiligheid bij cliënten. Ook is de verwachting dat cliënten langer thuis kunnen blijven wonen.

Zorgprofessionals ervaren Zorg op Afstand als positief en hebben daarnaast meer plezier in hun werk omdat Zorg op Afstand het mogelijk maakt om zelfstandiger in te spelen op de behoeften van hun cliënten. Ze hebben het gevoel weer meer toe te komen aan wat voor hen het hart van het zorgvak is, zo blijkt uit het onderzoeksrapport.

Cordaan verbetert de komende maanden het gebruik van Zorg op Afstand bij de huidige cliëntgroepen. Daarnaast wordt onder meer onderzocht of Zorg op Afstand ook ingezet kan worden voor jonge moeders met een beperking.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!