Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Controle Arbeidsinspectie

1 mei 2007 Door de redactie Geen reacties
De Arbeidsinspectie voert komend najaar, vanaf september, een grote controle uit in de gehandicaptenzorg. De inspectie kiest elk jaar enkele speerpunten, en dit jaar zijn wij weer aan de beurt.

Op een bijeenkomst van vakbonden AbvakaboFnv en CnvPubliekezaak legde projectleider Jacques van der Pols uit hoe de Arbeidsinspectie te werk gaat. De inspecteurs zullen in elk geval letten op werkdruk, fysieke belasting en agressie. Binnenkort wordt een brochure verspreid om de aandacht op de komende inspectie te vestigen. Ondernemingsraadsleden kunnen met hen meelopen. De inspectie maakt een afspraak met een instelling, en die moet de ondernemingsraad waarschuwen.

Praktijk
Van der Pols: “Wij kijken of een instelling op de goede weg is. Vaak is het beleid er wel, maar voldoet de praktijk nog niet. Dan is de alarmering bijvoorbeeld niet adequaat. Wij weten vaak wel dat er meer speelt dan wij boven tafel krijgen, maar er worden veel te weinig klachten bij ons ingediend.” Een ondernemingsraad kan een klacht indienen over de werkomstandigheden, maar ook elk individu; anonimiteit wordt dan gewaarborgd.

“Veel kortdurend verzuim is een aanwijzing voor een probleem in de werkorganisatie, bijvoorbeeld werkdruk, agressie, of wat dan ook. Zorg voor medewerkers betaalt zich terug.”

Van der Pols hamerde er ook meermalen op: “Agressie en geweld horen er niét bij.” De praktijk van veel werkers in de gehandicaptenzorg is anders. Van der Pols vindt dat het beleid sterk gefocust is op de cliënt, met soms “te weinig oog voor de medewerkers.”

Reacties
Reacties van aanwezige ondernemingsraadsleden: “Het komt vaak voor dat mensen hun mond maar houden.” En: “Ik maak pesten van dichtbij mee. Op papier is het geregeld, maar de praktijk is anders.”

Meer informatie op www.arbeidsinspectie.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!