Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Contact en hulp via beeldscherm

23 april 2010 Door de redactie Geen reacties

Via een aanraakscherm praten cliënten gemakkelijker met hun familie dan per telefoon of skype. En ze hebben altijd hulp achter de hand: de Friese zorgaanbieder Talant oefent met beeldschermzorg.

Als René de Graaf (33) zijn moeder wil zien, raakt hij haar naam aan op een beeldscherm. Het touch-screen (aanraakscherm) staat in zijn kamer in een Heerenveens woonproject. Moeder zit in haar eigen woonkamer, een paar dorpen verderop. Vast onderdeel van elk gesprek is de poes; die moet moeder altijd even in beeld houden want René mist haar erg.

Meerwaarde
Zijn persoonlijk begeleidster Jennifer de Groot: "René is tegen zijn familie veel opener dan met ons. Als hem iets dwarszit wil hij dat wel aan zijn mem vertellen; zo nodig vertelt zij het ons, dan kunnen wij actie ondernemen. De computerverbinding betekent voor mij meerwaarde in mijn relatie met René en zijn ouders."

In René's adresboek staat ook een verbinding met de zorgpost. Hij demonstreert het: hij duwt zijn vinger op het symbool van de zorgpost, en daar verschijnt een vrouw in beeld met een koptelefoon op. René stelt zich voor, en zegt dat hij het systeem even wil uitproberen. Hoe heet u? De vrouw op de zorgpost heet Hannie, en ze wenst hem een fijne dag toe, in het Fries.

De beeldverbinding met zijn ouders heeft eraan bijgedragen dat René zich vertrouwd voelt in zijn kamer, en nu de stap naar een eigen appartement aandurft. Lees het hele artikel in de Klik van mei.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!

Abonneren