Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Consument heeft meer te kiezen bij extramurale Awbz-zorg

16 juni 2011 Door de redactie Geen reacties

Zorgkantoren helpen cliënten steeds beter bij het maken van een keuze voor een geschikte zorgaanbieder in de extramurale Awbz (verpleging, verzorging en begeleiding in de thuissituatie), door de eisen die zij stellen aan een transparante vermelding van kwaliteit door zorgaanbieders. Dit versterkt de positie van de consument.

Dat is één van de conclusies uit de marktscan extramurale Awbz-zorg 2008-2010 van de Nederlandse zorgautoriteit (Nza). Ook de wachttijden voor extramurale zorg zijn in toenemende mate inzichtelijk voor de consument. Het nadeel is dat deze informatie nog niet landelijk vergelijkbaar is op vergelijkingsites zoals kiesBeter.nl. Voor de registratie van wachttijden zijn afspraken gemaakt tussen zorgaanbieders en zorgkantoren over bijvoorbeeld het tijdig aanleveren van informatie.

Uit de scan blijkt verder dat in de afgelopen jaren meer beweging is ontstaan in de zorgmarkt van de extramurale Awbz. Het aantal zorgaanbieders neemt jaarlijks toe. Ook blijkt dat de financiële positie van de zorgaanbieders over het algemeen goed.

Het verslag is te vinden op de site van de Nza.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!