Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Consultatieteam voor slaap

17 juni 2014 Door de redactie Geen reacties

Slecht slapen kan een oorzaak zijn van lichamelijke klachten en probleemgedrag bij mensen met ernstige beperkingen. Sherpa in Baarn heeft daarom een consultatieteam voor slaapproblemen opgezet. In een artikel over slaap in Klik vertellen ze hierover. Maar hoe zet je zo'n team op, waar moet je als leidinggevende rekening mee houden?

Tips
voor het opzetten van een consultatieteam voor slaap:

  1. Maak een keuze; wil je zelf een slaapteam oprichten of "koop je deze elders in"?
  2. Stel je doel vast: wat wil je bereiken met een slaapteam? Er komt veel informatie uit de metingen, dit heeft gevolgen op vele gebieden. Zie je de metingen als opsporen van slaapproblemen of als onder-diagnostiek en dus als inhaalslag.
  3. Positioneer het slaapteam; waar valt het onder? In de opinie van Sherpa is een slaapmeting aanvullende beeldvorming en dus diagnostiek. '
  4. Investeer in juiste middelen en mensen. Je kunt een meting niet "half" doen; pak door of besteed uit.
  5. Investeer in kennis. Een slaapteam kan niet 'zomaar worden opgezet. Je hebt de expertise nodig van een bestaand slaapexpert, bij voorkeur iemand met kennis van slaapproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking. Een meting uitlezen is een specialisatie. Veel teams lopen vast op dit onderdeel; ze hebben dan wel Actiwatches om de slaap te meten, maar zijn niet in staat de metingen te lezen en/of juist te interpreteren.
  6. Baken rollen en verantwoordelijkheden goed af. Het slaapteam kan niet zonder behandelaars (gedragskundigen, artsen, paramedici), maar ook een coördinator en manager is van essentieel belang. Het kost veel tijd en aandacht. Uiteraard is de nachtzorgmedewerker onderdeel van het slaapteam.
  7. Informeer elkaar tijdig. Bouw het slaapteam in in de bestaande werkprocessen; Multidisciplinaire overleggen, Persoonlijke planning besprekingen .

    Voordelen
  • De voordelen van slaapmetingen zijn legio. Naast dat je echt 24-uurs zorg levert, heb je óók nog eens deze 24-uurs zorg werkelijk in kaart gebracht zodat je middelen en mankracht overdag efficiënt en cliëntgericht in kunt zetten.
  • Beeldvorming is volledig(er). Behandelaars kunnen deze informatie uitstekend toepassen in hun ondersteuningsbeleid en zien het als waardevolle en essentiële informatie.
  • Er zal een collectief bewustzijn ontstaan met betrekking tot de slaappatronen in de organisatie. Zorgprofessionals weten waarop ze moeten letten en deze kennis zal zich verspreiden door de organisatie.
  • De kwaliteit van bestaan van cliënten neemt toe. Zorgverleners bevestigen dit, die merken dat er soms enorme positieve veranderingen in welzijn zijn, al is het lastig meetbaar.
  • De uitkomsten worden multi – en interdisciplinair gedeeld; in die zin verbinden de metingen disciplines min of meer vanzelfsprekend met elkaar. Met name de link tussen wonen en nachtzorg wordt meer cliëntgericht gerealiseerd.

Meer informatie
Sylvia Bruggink is Adviseur EMB en heeft in Sherpa het consultatieteam Slaap opgezet. Tevens heeft zij samen met Slaapdeskundige Tejo Hylkema een adviespraktijk NYX Zorg voor Slaap, www.nyxzorgvoorslaap.nl. In het Kenniscentrum van Klik vind je meerdere artikelen over slaap.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!