Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Congres en prijs voor verbinding tussen gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg

8 januari 2018 Door de redactie Geen reacties

Hoe krijg je meer verbinding tussen de geestelijke gezondheidszorg en de verstandelijk gehandicaptenzorg? Daarover gaat een nieuw congres dat op 19 april plaatsvindt in de Hogeschool van Gent. Ook wordt er een prijs uitgereikt voor initiatieven op dit gebied. Organisaties kunnen hiervoor tot 1 februari hun motivatie inzenden.

In het Belgische Gent vindt op 19 april het Vlaams-Nederlandse congres ‘Geestelijke gezondheid voor personen met een licht verstandelijke beperking: intersectorale perspectieven’ plaats. Op het congres staan verschillende sprekers stil bij wat iemand met een licht verstandelijke beperking en bijkomende geestelijke gezondheidsproblemen nodig heeft. Ook komen een aantal praktijkvoorbeelden uit de ggz en de verstandelijk gehandicaptenzorg aan bod.

Prof. em. dr. Anton Došen is op deze dag ere-genodigde. Deze in Kroatië geboren Nederlandse kinderpsychiater is een autoriteit op het gebied van geestelijke gezondheid bij personen met een verstandelijke beperking. Zijn lijfspreuk: “Gespecialiseerde psychiatrie voor mensen met een verstandelijke beperking is niet een andere soort psychiatrie, maar een psychiatrie voor mensen die zich anders ontwikkelen en anders leven.”

Tijdens dit congres reikt Anton Došen zelf een nieuwe prijs die zijn naam draagt uit. De Vlaams-Nederlandse prijs is complementair met de Anton Došen scriptieprijs die al een aantal jaren wordt uitgereikt aan de Universiteit van Tilburg voor masterscripties op het gebied van onderzoek bij mensen met een verstandelijke beperking met psychopathologie en/of gedragsproblemen. De nieuwe prijs richt zich meer op de praktijk.


Wie kunnen meedingen naar de prijs?
Innovatieve initiatieven uit de geestelijke gezondheidszorg voor personen met een verstandelijke beperking, waarbij bijzondere aandacht is voor het preventieve aspect van geestelijke gezondheid voor personen met een verstandelijke beperking. Praktijkvoorbeelden die bruggen slaan tussen verschillende sectoren, in de eerste plaats gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg.

De prijs is een initiatief van organisaties W.I.V. vzw, Dr. Guislain en Hogeschool Gent. De winnaar krijgt een cheque ter waarde van € 1 000, een kunstwerk van Lebuïn D’Haese en een herinneringsplaket. Meer informatie over de prijs en het congres op de website van W.I.V.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!