Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Congres en prijs voor samenwerking ggz en gehandicaptenzorg

22 januari 2020 Door de redactie Geen reacties

In het Belgische Gent vindt 14 mei het tweede Vlaams-Nederlandse congres ‘Geestelijke gezondheid voor personen met een licht verstandelijke beperking: intersectorale perspectieven’ plaats. Die dag reikt prof. dr. em. Anton Došen de naar hem genoemde prijs uit aan een initiatief dat een brug legt tussen de gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg.

Het congres gaat dieper in op mensen met een licht verstandelijke beperking en een bijkomende kwetsbaarheid op het gebied van geestelijke gezondheid. Volgens de congresorganisatoren lopen deze mensen nog altijd het risico tussen wal en schip te vallen. Wat zij nodig hebben is zorg en ondersteuning op maat waarbij sectoren elkaar de hand reiken op een flexibel en intersectorale manier.

Die dag krijgen deelnemers inzicht in de behoeften en wensen van deze kwetsbare groep: wat hebben zij nodig? Er zijn interviews met een cliënt, een ouder en een personeelslid, diverse lezingen en halverwege de dag wordt de tweede Vlaams-Nederlandse prijs prof. dr. Anton Došen uitgereikt.

Prijsvraag
Tot 1 maart kunnen Nederlandse en Vlaamse initiatieven ingestuurd worden om in aanmerking te komen voor de prijs die bestaat uit een cheque ter waarde van 1000 euro, een kunstwerk en een herinneringsplaket. In aanmerking komen initiatieven die
-          bijzondere aandacht hebben voor het preventieve aspect van geestelijke gezondheid voor personen met een verstandelijke beperking,
-          bij uitstek gericht zijn op de meest kwetsbaren,
-          een totaalbenadering geven van de persoon en zijn context
-          en die bijdragen aan de humanisering van deze doelgroep.

Deze prijs is complementair aan de Anton Došen scriptieprijs die wordt uitgereikt aan de Universiteit van Tilburg voor masterscripties op het gebied van onderzoek bij mensen met een verstandelijke beperking met psychopathologie en/of gedragsproblemen.

De congresfolder is online te bekijken. Daar staat ook alle informatie in over men in aanmerking kan komen voor de prof. dr. Anton Došen prijs. Wie zich in wil schrijven voor het congres kan dit ook online doen.

Uitreiking
Došen zal zelf, als voorzitter van de jury, de prijsuitreiking doen. Hij is een wereldautoriteit op het gebied van geestelijke gezondheid bij personen met een verstandelijke beperking. Zijn lijfspreuk: “Gespecialiseerde psychiatrie voor mensen met een verstandelijke beperking is niet een andere soort psychiatrie, maar een psychiatrie voor mensen die zich anders ontwikkelen en anders leven.”  |

Lees meer op www.wiv.be.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!